top of page

Кой пуска бездомни кучета в Благоевград?

Над 20 нови бездомни кучета без маркировка са пуснати в Благоевград, алармиха от Общината. Това е поредната доза бездомни кучета без произход, а извършителите на престъплението намират все по-находчиви начини да избегнат видеонаблюдението. Проблемът с бездомните кучета у нас вече е държавен, твърдят експерти и призовават правителството да създаде задълбочена национална стратегия за осиновяване на четириногите, криминализация на "кучешкия туризъм" и солени глоби за всеки, който изхвърли или храни куче на улицата. Нито една община у нас не е успяла да се справи с този проблем, тъй като държавата буквално е абдикирала в частта бездомни кучета, а т.нар. "хуманна мафия" често извива ръцете на управляващите. Вижте ощеНад 20 кучета на територията на Благоевград са пуснати отново от неустановени за момента извършители. В центъра на града, служители от звено „Инспекторат“ и ОП „Общински приют за безстопанствени животни“ констатираха наличието на нови големи кучета, като установиха, че те са без марки. За пореден път Благоевград става обект на подобно нападение. Някой „чисти ръцете“ си, прехвърляйки отговорността и проблема на общинското местно ръководство. Деятелите на престъплението избират места, които не са обхванати от видеонаблюдението, което усложнява разкриването на извършителите. В момента новопуснатите бездомни кучета са в центъра на града, но това не изключва появата на нови такива и в кварталите на Благоевград.

Нито един град или община в България не е успял да реши проблема с бездомните кучета, твърдят специалистите. "Общинските приюти не могат да бъдат единственото решение за справяне с бездомните кучета. Общините отпускат средства за изграждане на приюти, храна, лекарства, консумативи, заплати за персонала, който се грижи за тях и др. Колкото повече се дават, толкова повече се харчат. Безотговорността на недобросъвестни стопани на домашни животни трябва да бъде наказвана", каза в интервю експертът ветеринар д-р Петрова. По думите на основателката на една от най-големите фондации за животни у нас, независимо колко приюти се създават в една община, след месец улиците отново гъмжат от бездомни животни.

Според експертите причината е комплексна: безотговорни стопани, прехвърляне на кучета от една община в друга ( т.нар. кучешки туризъм) и липсата на високи глоби за изоставяне на животните са сред основните фактори. Държавната стратегия трябва да включва максимално улесняване на осиновяването, високи глоби за храненето на бездомни животни и създаването на държавни приюти, в които се извършва редовна кастрация, ваксинация и осиновяване на кучетата. Ако това продължи, градовете ни могат да бъдат изправени пред хуманитарна криза. Всеки ден у нас се регистрират стотици ухапани, сред които и деца. Според експертите, данъкоплатците у нас плащат по 50 лв месечно за "лукса" по улиците ни да бродят безстопанствени кучета. Пред журналисти фондациите твърдят, че основен проблем с бездомните кучета се оказва манталитета ни- множеството българи не желаят да регистрират домашните си кучета, а голяма част от тях често биват изоставяни на улицата. Много от тях изобщо не кастрират животните си, което води до омагьосан кръг. Общинските приюти не смогват да прибират кучетата, но и те са безсилни- само след месец улиците отново са пълни с нова кохорта кучета, докарани от друга община или просто изхвърлени от собствениците им. Експерти призовават за цялостна държавна стратегия и повишаване на глобите и таксите за отглеждане на куче. Създаването и структурирането на държавна зоополиция, както и на приюти, директно финансирани от държавата значително ще решат проблема на българските градове. Мащабни реклами за осиновяване на кучетата и у нас, и в чужбина също са препоръчителни. Факт е, че ако правителството не реши проблема, градовете ни ще продължават да бъдат арена за бездомни кучета, а нахапаните хора ще се продължават да съдят държавата. Ако това не се промени, хуманитарната криза е въпрос на време.

От Община Благоевград молят всеки, който забележи нередност или има съмнения за извършване на подобни деяния незабавно да подаде сигнал на дежурната телефонна линия на Община Благоевград - 073/88 44 34, 073/ 88 44 06, на тел. 112 или да направи снимков материал на регистрационния номер на колата/ микробуса, от който се пускат животните и да го изпрати на фейсбук страницата на Община Благоевград https://www.facebook.com/blgmun.
Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page