top of page

Кой пречи на моста на Покровнишко шосе? От МРРБ категорични, че новият мост ще трае 100 години

Уви, сагата с моста на Покровнишко шосе продължава. След като почти година жителите на село Покровник чакаха държавата да си свърши работата и да започне работата по нов мост, най-неочаквано депутатите от ПП Андрей Гюров и Владимир Табутов решиха, че нямало нужда от нов мост, а само от ремонт на стария. По времето, когато мостът падна и ограничи движението за жителите на шест села обаче, нито един благоевградски депутат не взе отношение по болезнената тема. В крайна сметка, от МРРБ категорично отговориха, че ще се строи нов мост и той ще е годен за експлоатация цели сто години. Казусът с Покровнишкият мост остави лош привкус у благоевградчани, които започнаха да се питат защо нито един от народните им представители не направи нищо цяла година и кой наистина пречи за разрешаването на проблема? Вижте още
Мостът за благоевградското с. Покровник трябва да бъде съборен и решението е взето след анализ на експерти от Института по пътища и мостове, които са преценили, че ремонтирането му е нецелесъобразно, посочва регионалния всекидневник struma.bg.

Това се чете в отговора на служебния регионален министър Иван Шишков до двамата депутати от Благоевград Андрей Гюров и Владимир Табутов, които миналата седмица изразиха съмнение, че шефът на Областно пътно управление в Благоевград Иван Кунев е взел на своя глава решение вместо по-евтин ремонт, мостът да бъде напълно съборен и на негово място да бъде построен нов.

Според министър Шишков основната мостова конструкция е с 50-годишна амортизация, но в същото време за съоръжението не била открита проектосметна документация и нямало яснота колко време точно още може да издържи. По тази причина експертите направили предположение за техническите му характеристики на база опита си и сравнения с други мостови съоръжения, строени през 60-те и 70-те години на миналия век. Проблемът е, че в Правилника за проектиране на масивни пътни съоръжения от 1955 г. не се е разглеждал въпросът за експлоатационен период. Установено е, че връхната му конструкция е изградена съгласно типови проекти от „Пътпроект“ през 1969 г. съгласно тогава действащите правилници за строителство в земетръсни райони. След като миналия декември река Струма подкопа устоите на мостовото съоръжение, е установено, че то не отговаря на сега действащата уредба и вместо 7 метра пътното му платно е 6,5 метра. При ремонт уширяването на моста било възможно, но щяло да се наложи усилване на конструкцията на всички стълбове заради увеличеното натоварване и евентуалната направа на праг, което било огромна по обем строителна дейност. 90 дни е срокът за изготвяне на техническия проект за новия мост, а през следващите 300 дни старият трябва да се събори и да се построи новият. Според министър Шишков новото мостово съоръжение ще бъде годно за експлоатация 100 години.


Източник: Struma.bg

Снимка: БНТ

Югозапад Днесbottom of page