top of page

Кой е лекарят, отговорен за случая на починалата родилка в Благоевград?

Тази сутрин по две национални телевизии нищиха смъртта на родилката от Благоевград. Вчера от "Медицински надзор" обявиха, че причината за смъртта на 31-годишната Евгения е лекарска грешка при интубирането. Пред БНТ обаче шефът на МБАЛ "Благоевград" Огнян Митев отново не посочи кой е лекарският екип, отговорен за смъртта на младата жена. Ще има ли уволнения? Морално допустимо ли е лекарят, причинил смъртта на Евгения, макар и неволно, да остане на работа?


Лекарска грешка – това е причината 31-годишна жена да почине при раждането на второто си дете в МБАЛ Благоевград. Детето също почива, а случаят е от 17 юни тази година. Жената е трябвало да роди второ дете, с пълна упойка и секцио. Тя е изкарала КОВИД в лека форма. А съпругът ѝ заяви пред bTV, че лекарският екип, който я е поел, е същият, който е провел и първото раждане. Заради усложнения тогава, сега се налагало секцио. Затова и мъжът недоумява как може лекарският екип да не е бил по-подготвен, след като пациентът им е бил вече познат като история на здравни заболяванияСпоред Изпълнителна агенция „Медицински надзор” грешката е станала при интубация, заради упойката. Тя била слагана два пъти, а тръбата е сложена в хранопровода, което е неправилно в ситуацията. Съгласно директора на болницата д-р Огнян Митев, който говори пред БНТ, лекарят, отговорен за случая, е в отпуск и в момента се справя с тежко здравословно състояние. Не стана ясно дали то е предизвикано заради трагедията или по принцип лекарят е с влошено здраве. Адвокат Мария Петрова коментира пред националната телевизия, че такива лекарски грешки зачестяват и предупреди за следното – не можем да очакваме от анестезиолог, който работи на няколко места, да знае всичко за съответния пациент. Тя даде примера принципно, а не за конкретния случай.

Благоевградската общественост обаче настоява за отговори и за поемане на отговорността по случая на Евгения. Запознати коментират, че месеци след смъртта на родилката все още няма виновни, нито уволнени. Морално допустимо ли е лекарят, причинил смъртта на младата жената да остане на работа?!


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page