top of page

Кои са водачите на листите в област Благоевград?

До този момент 17 партии и коалиции са регистрирали листите си за народни представители в РИК. Крайният срок за регистрация е до 17 часа утре. Сред регистрираните има и екзотични партии като ПП "Благоденствие-обединение-градивност", ПП "Русофили за възраждане на Отечеството" и разбира се, партията с гръмкото име "Бригада". Ето и имената на водачите на листи, регистрирани до момента


Общо 17 партии и коалиции са регистрирали листи за народни представители в РИК. За третите поред парламентарни избори тази година в Благоевградско има значителна смяна на водачите сред традиционните големи партии. Изненадата дойде от "Има такъв народ", които регистрираха листа от 13 кандидати за депутати с водач главният секретар на ИТН Виктория Василева. Второто място е за досегашната депутатка Анита Коцелова от Петрич, а досегашният депутат от област Благоевград Георги Попов изобщо не фигурира в листата на ИТН за областта.

ГЕРБ-СДС също се регистрираха- и при тях се наблюдават сътресения в листата като на първите мяста няма човек от град Благоевград. Първи остава бившият министър на транспорта Росен Желязков, втори е Александър Мацурев от Банско, а трети Костадин Стойков от Петрич. Традиционният кандидат на ГЕРБ от Сандански Стоян Стоев влиза в листата на четвърто място. Общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев е първият благоевградчанин в листата, поставен на далечната шеста позиция. На последното 22-о място е Стефан Апостолов от Симитли.


Рокади се забелязват и в листата на БСП в областта- Водач на листата е проф. Георги Михайлов, но на второ място този път е общинския съветник от БСП Владимир Пандев. Последна в листа от общо 17 кандидати за народни представители е Мария Захова, бивш секретар на Община Благоевград, нашумяла около случая със скандалните ДМС-ата, отпускани от администрацията на екс кмета Румен Томов. Липсата на Любен Милев прави впечатление само на твърдия електорат на столетницата в областта- по-младите избиратели на партията твърдят, че отсъствието му ще направи услуга на БСП в града.


ДПС залагат на листа от 20 кандидати за народни представители. Водач на листата в област Благоевград е Делян Пеевски. На второ място е досегашния депутат от ДПС Халил Латифов.

Водач на листата на "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, професор по финанси в Американския университет. Втори е бизнесменът Владимир Табутов. Общо десет са кандидатите за депутати на ПП в областта.


Сред по-екзотичните регистрирали се партии в РИК до момента забелязваме партии като ПП "Благоденствие-обединение-градивност", ПП "Русофили за възраждане на Отечеството" и разбира се, партията с гръмкото име "Бригада". Кандидатката за кмет от местните избори Людмила Костадинова пък сега оглавява листата на ПП "Българска социалдемокрация-Евролевица". За вота през ноември кандидат за депутат е и благоевградският фейсбук коментатор Явор Жерев ( брат на кореспондентката на БТВ Ирина Жерева), който е на първо място в листата на партия ПП "МИР".


Последният срок за регистрация е утре до 17 часа. Очаква се да видим и водачите на листите на "ДБ", "Изправи се! Ние идваме", "Възраждане" и др.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page