top of page

Кога РЗИ-Благоевград ще поставя бустерна доза ваксина?

В Благоевград новозаразените случаи с ковид днес са 98, но при по-малко направени тестове. Ваксинацията в областта леко тръгва нагоре. Не е ясно кога в Благоевград ще се поставя бустерна доза ваксина- след наше запитване до РЗИ-Благоевград, отговор все още няма. На сайта на местното РЗИ традиционно също липсва информация. Питаме Министерството на здравеопазването нормално ли е в Благоевград да липсва каквато и да е информация по темата?


В Благоевград новите случаи на ковид са 98, но при по-малко направени тестове. Ваксинираните на територията на областта са общо 47288 души. Забелязва се леко покачване на ваксинацията, но с бавни темпове. Не е ясно кога в област Благоевград ще се поставя бустерна доза и при какви условия- след наше запитване към РЗИ-Благоевград, така и не получихме отговор. На сайта на Министерството на здравеопазването се посочва, че Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е предложил трета доза да се поставя на следните рискови групи от населението: имунокомпрометирани лица, хора с първични и вторични имунни дефицити, лица с онкологични заболявания, лица в домове за възрастни хора, медицински персонал с висок риск от заразяване, хора над 65 години, както и лица, които един месец след завършен ваксинационен цикъл не са изградили достатъчен имунитет. Предлага се бустер дозата да е от ваксината на BioNTech/Pfizer и да се поставя най-рано 6 месеца след завършен ваксинационен цикъл.

В някои области поставянето на трета доза ваксина вече започна- заедно с нея и информационна кампания по темата. Традиционно от РЗИ-Благоевград си мълчат- на дежурните телефони казват на журналистите да си изпратят въпросите по имейл, след което отговор няма. На сайта на РЗИ-Благоевград също липсва информация- в частта пандемия например, информацията е от март 2020-а. Мобилните ваксинационни пунктове също преустановиха дейност. Кампанията на местното РЗИ беше по-скоро вяла: оправданията, че в Благоевград липсвал интерес към ваксинацията не успяха да убедят никого.

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов е почти мистична фигура за журналистите в града- интервютата му са рядкост, а на посочените телефони в РЗИ е цяло щастие да се свържеш с някой, който да може да отговори на елементарни въпроси, свързани с ваксинацията в областта.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page