top of page

Кога държавата ще осигури хеликоптери за гасене на пожари?

Пожари бушуваха на територията на област Благоевград днес. Пожарът в Бучино е локализиран, продължава този в Кресна. Тук е мястото да попитаме: кога държавата ще осъзнае нуждата от закупуването на хеликоптери за гасене на пожари и до кога ще разчитаме на помощ от Гърция и Македония? Да погледнем с какво разполага държавата в случай, че пожарите се разраснат


Горещ ден за Благоевград след като пожари бушуваха на територията на областта. Пожарът в Бучино тръгна от сухи треви на гробището в селото, но се разрасна на площ от 1000 декара и вървеше към село Българчево. На място бяха противипожарни екипи, кметът Илко Стоянов и шефът на "Биострой" Васил Бачев. Нещата бяха сериозни и Общината дори набираше доброволци. Огнеборците от РС ПБЗН-Благоевград обаче успяха да локализират пожара в благоевградското село Бучино. Вътре в периметъра на огнената стихия има отделни огнища, но е тяхното разпространение. На място ще останат дежурни групи от пожарникари, които да следят за възникването на нови огнища. Не се налага намесата на доброволци. Ситуацията вече е под контрол, уточни кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Паралелно с пожара в Бучино, горят и складове на територията на Кресна. Там пожарът е в по-малък периметър, но пък е опасно близо до склад, в който се съхраняват 8 тона амониева селитра. По думите на очевидци огънят е започнал от резервоар с гориво в складовете на фирма за биопрепарати. Там със стихията се борят пожарникари от Сандански.

От 2013-а година насам държавата се опитва да закупи специален хеликоптер за пожари. Цената на един такъв хеликоптер е близо 40 милиона лева. Според официалната информация в сезона с повишена опасност от възникване на пожари Военновъздушните разполагат с един вертолет МИ -17, който е в експлоатация и може да бъде изпратен за гасене от въздуха. За пожарогасене се подготвят и два вертолета „Кугър”, казаха от Министерството на отбраната миналата година. Миналото лято точно в сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Вертолетът Ми-17 на Военновъздушните сили, който се ползваше за гасене от въздуха се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив, като при инцидента загинаха и двама военнослужещи.


Година по-късно положението отново не е розово. При критични ситуации пак ще се нaлoжи дa рaзчитaмe нa cпacитeлни eкипи oт Гърция и Република Северна Мaкeдoния, защото, всичко на всичко, пак разполагаме с един-единствен МИ-17 за гасене на пожари.


Експерти коментират, че само от изплатените обезщетения на изгорели постройки и земи, досега държавата е можела да спести за поне три такива хеликоптера. За европейска държава обаче липсата на подобни машини вече е очевадна. Пожарите в Благоевград го доказват. За щастие за сега пожарникарите от областта се справят сами. До следващия път.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page