top of page

Кметът на село Дагоново смени 99% от водопровода, отвори фабрика и сега се бори да запази училището

Как се справят селата в област Благоевград? В нашата рубрика ще показваме постиженията, проблемите и животът в малките населени места в областта


Кметът на малкото селце Дагоново, община Белица, Иван Барабунов е един от малкото млади кметове у нас. Дагоново пък е спирка на живописната теснолинейка по ЖП линия Септември – Добринище, а хората в селото са известни с трудолюбието си. В селцето, в което живеят около 700 души, амбициозният кмет е успял да смени 99% от водопровода, да спомогне за отварянето на фабрика, която да осигури поминъка на живущите и частично да предотврати непрекъснатата емиграция в чужбина. Фабриката за преработване на зеленчуци е едно от големите постижения на селото. Инвестицията възлиза на 2.8 млн. евро. Обектът е с разгъната застроена площ от 2280.35 кв. м, а инвеститор е софийската фирма „Био Органик България" ЕООД. Инвеститорът харесал село Дагоново, защото тук населението е много трудолюбиво, а селището се намира до пътя Разлог-Велинград.

Един от големите проблеми на селото е опасността местното училище да затвори врати. Поради липса на деца там се обучават само ученици до 4-и клас. Миналата година училището било на косъм да затвори, но Барабунов успял да се пребори и сега то работи, макар и с намален брой деца. Пред наш репортер, кметът на Дагоново сподели, че търси решение да запази институцията.


"Едно от нещата на които много държа е хигиената. Погрижил съм се почистването да се случва всеки ден-особено на местата, на които ходят деца като стадиона и училището", разказва Барабунов.


"Промените в малките селца на общината се случват много по-лесно и по-бързо откакто Радослав Ревански е кмет на община Белица. Виждате, че при нас има значителни промени- както в община Белица, така и в селата", обяснява Барбунов и казва, че се надява все повече млади хора да изберат да останат в Дагоново като обещава, че дори и в момента работи по важен проект за развитие на селото.


За Югозапад Днес:

Ем Ибрахимова
bottom of page