top of page

Кметът на Благоевград ще подкрепи хората за протеста на Покровнишко шосе

Кметът на Благоевград Илко Стоянов ще подкрепи протеста за забавения ремонт на Покровнишко шосе. Въпреки, че ремонта на моста е в правомощията на Областно пътно управление, АПИ и Областна управа, жителите на шест села днес се срещнаха с кмета и го поканиха на протест. Добрата новина дойде именно от градоначалника, който съобщи, че МРРБ вече е одобрило поръчката за изпълнител за строителството на нов мост


Кметът на Благоевград Илко Стоянов проведе среща с областния управител Валери Сарандев и директора на Областно пътно управление Иван Кунев, на която беше обсъдена ситуацията около поддалия мост на Покровнишко шосе.

По време на разговорите кметът съобщи добрата новина, че МРРБ вече е одобрило поръчката за избор на изпълнител за строителството на нов мост и че се очаква следващата седмица тя да бъде публикувана на електронната страница на Областно пътно управление.

Предвиденият срок за изпълнение след стартиране на СМР дейностите е 390 дни, в случай че няма обжалване, а финансовият ресурс, който е необходим за изграждане на нов мост е 7,2 млн. лева. Средствата ще бъдат осигурени от държавата, стана ясно още по време на разговорите.

Кметът Стоянов прие в кабинета си и жители на няколко села, подготвящи граждански протест, заради забавяне на СМР дейностите на съоръжението.

По време на разговорите бяха разискани основните проблеми за хората, произтичащи от компрометирания мост. „Вече шести месец сме принудени да ползваме обходни маршрути, имаме деца, които посещават училища и детски градини, ходим на работа, сами може да си представите за какво неудобство става въпрос. Освен това разходите ни за гориво са значително по-големи, заради създалата се ситуация. Решени сме да протестираме докато не видим реални действия от страна на държавата“, категорични са жителите на малките населени места.

От своя страна кметът Стоянов подчерта, че изразът на недоволство, под формата на граждански протест, е право на самите хора.

Стоянов пое ангажимент, по покана на жителите на няколко села, да присъства на протеста, насрочен за 13 май от 18.30 часа, за да разясни подробности около ситуацията към този момент и действията, които предстоят.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page