top of page

Кметът на Благоевград Илко Стоянов сезира ВСС за груба намеса на Окръжната прокуратура

Окръжна прокуратура в Благоевград се самосезира по "инвестиционно намерение" на Община Благоевград и създаде юридически прецедент, разследвайки идея. Така за първи път в историята прокуратурата ще преследва "намерения". Кметът Илко Стоянов ще сезира Висшия съдебен съвет заради безпрецедентна намеса на прокуратурата като подчерта, че е налице грубо погазване на съдебната власт и конституцията.
Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод публикации в медии относно предстоящо поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград за инвестиционно намерение ,,Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“. Засега обаче това е само инвестиционно намерение на Общината, заради което вече се проведе и публично обсъждане. Така излиза, че Окръжна прокуратура-Благоевград ще "преследва" идеи и намерения.

"Ставаме свидетели на безпрецедентен акт на Окръжната прокуратура- нещо, което не се е случвало и в най-тъмните и мракобесни времена в нашата история. Окръжната прокуратура си позволява да разследва идеи, да разследва едно намерение! Работата на прокуратурата е да разследва престъпления, а не намерения и идеи. Налице е грубо погазване на закона за съдебната власт, погазване на конституцията за разделение на властите, затова ще сезирам ВСС и главният прокурор за започване на спешни действия по установяване за това кой ще понесе отговорността за подобно безпрецедентно действие", каза кметът на Благоевград Илко Стоянов пред журналисти и заяви, че ще поиска пряка отговорност от прокурора, нарушил всякакви правни закони.

Стоянов подчерта, че днес ОБС-Благоевград е приел Плана за интегрирано развитие на Община Благоевград, в който има идеи и намерения за 2 милиарда лева и попита дали Прокуратурата ще разследва идеите, заложени в ПИРО-то, прието почти единодушно от съветниците в Благоевград.


"Безумие, правен абсурд и опит за натиск, създаващ внушения", окачестви действията на прокуратурата кметът на Благоевград и бе категоричен, ще настоява за спешни мерки от страна на Висшия съдебен съвет.Ив. Атанасов,

Югозапад Днесbottom of page