top of page

Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Областният управител превишава правомощията си!

Кметът на Благоевград Илко Стоянов ще сигнализира Министерски съвет за превишаване на правомощията от страна на областния управител Николай Шушков. Днес стана ясно, че със своя заповед Шушков връща решение на ОБС, касаещо такса смет в общината. "Този град или трябва да тръгне напред, или да остане без развитие. За второто има определени кръгове, които полагат неистови усилия и явно областният управител е човекът, който обслужва тези хора, категорично превишавайки правомощията си", казва в изявление кметът на Благоевград. Вижте още


Кметът на Благоевград Илко Стоянов ще сигнализира Министерски съвет за превишаване на правомощията от страна на областния управител Николай Шушков. Днес стана ясно, че Шушков върнал решение на ОБС-Благоевград, касаещо такса смет в Общината. Припомняме, че за да се подобри услугата на сметосъбирането ОБС вдигна цената на такса смет до 2,9 промила, приравнявайки цените на услугата до тези на другите големи общини у нас. Такса смет в Благоевград не беше увеличавана през последните близо 10 години. Редом с това, ОБС-Благоевград гласува и намаление на таксите за битови отпадъци в селата, за бизнес сградите, както и за курортните местности и зони.

В изявлението си до медиите Илко Стоянов коментира, че намесата на областният управител в работата на Общината е прецедент и определи действията на Шушков като "ретроградни" и "обслужващи определени кръгове". Ето и цялото изявление на кмета на Благоевград:

„Интересен факт е, че в заповедта, подписана от областния управител, не се коментира законосъобразността на решението, засегната е само целесъобразността. Тук прозират сериозни политически амбиции. За мен това е прецедент, никога до този момент не е имало практика областен управител да се намесва така грубо в работата на 14-те общини на територията на Благоевград.


Този град или трябва да тръгне напред, или да остане без развитие. За второто има определени кръгове, които полагат неистови усилия и явно областният управител е човекът, който обслужва тези хора, категорично превишавайки правомощията си. Той си позволява да се произнесе по съдържанието на решение на ОбС и да го коментира, това е нещо невиждано досега.


За мен това са действия с ретрограден курс от бивш комсомолски секретар, бивш митничар, напуснал при неясни обстоятелства.

От подписаната заповед става ясно, че същият този човек или не може, или не иска да разбере, че решението на ОбС не касае само увеличение на такса смет, в него са включени намаление на размера на дължимите суми за бизнеса и селата. Нещо повече, то касае и премахването на една изключително несправедлива такса за ателиетата, които реално се ползват за жилищни площи, а се облагат като офиси. Иначе казано, със заповедта си областният управител не връща повишаването на такса смет, а една цялостна реформа“, категоричен е кметът Стоянов в изявлението си до медиите.


До този момент нямаше официално изявление на служебния областен управител Николай Шушков по темата. На страницата на Областна управа в интернет също нямаше коментар по темата.


Припомняме, че Николай Шушков е служебен областен управител, назначен от служебното правителство през май тази година. Шушков е активист на БСП. В периода 2009 - 2010 г. е заемал поста началник на Митница Югозападна България, а от 2005 г. до 2008 г. e бил началник на Митница Кулата.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page