top of page

Кметът на Благоевград Илко Стоянов дарява заплатата си на пострадалите от пожара в Струмско


В пост на личната си страница във Фейсбук кметът на Община Благоевград Илко Стоянов обяви, че цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г. ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок в кв. „Струмско“, но не от бюджета на Община Благоевград, а от собствената му заплата. Така се слага край на ожесточения спор "заря или дарение за изгорелият блок в Струмско". Благоевградчани пък очакват примера на Стоянов да последват и областният управител, както и други лица, заемащи ръководни длъжности.
В пост във Фейсбук кметът на Благоевград обяви, че ще дари цялата стойност на пиротехническото шоу за посрещане на Новата година на пострадалите от пожара в блок в квартал "Струмско". Така се сложи край на ожесточения спор дали зарята да бъде отменена, а парите за шоуто да бъдат преведени на опожарения блок. "Дарителството е ЛИЧЕН акт на всеки човек, а не действие на администратор или политик. Точно заради това, ще си позволя да наруша частично едно мое лично правило и го правя единствено, за да спра спекулациите, манипулациите и противопоставянето между хората по време на най-светлите празници. Цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г. ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок в кв. „Струмско“, но не от бюджета на Община Благоевград, а лично от моята заплата!", написа кметът Стоянов. Той призова противопоставянето по темата да спре.

В социалните мрежи пък вече има призиви и други лица, заемащи ръководни длъжности в Благоевград да последват примера на кмета и да дарят пари на пострадалите от пожара. Ето и целият пост на Илко Стоянов:

"Скъпи съграждани, Вече сме на прага на Новата 2022 г.! Всички ние, заедно, направихме Коледата възможна! Направихме така че децата на Благоевград да почувстват Коледния дух на доброта, мир и любов. Всички дарителски акции и инициативи протекоха блестящо, въпреки трудните времена, в които живеем. Дарители от нашия град, дарители от цял свят се включиха в благотворителните кампании и направиха щастливи много хора. Това се дължи на енергията, която създадохме ЗАЕДНО! Чрез една от националните медии беше популяризирана кампания за това да няма светлинно и звуково шоу по повод настъпването на Новата година. Вследствие на това ми писаха и звъняха много хора. На някои успях да отговоря, на други - не. Мненията са различни, защото хората сме различни, но най-важното е да се научим да живеем с това многообразие помежду си. Най-голямото богатство на българската нация проличава именно тогава, когато приемем другите такива, каквито са. Нямам против нито една кампания, но винаги съм искал кампаниите да се водят с позитивните мотиви в тях, а не на принципа на противопоставянето и разделението. За съжаление винаги е имало и такива хора, които се възползват от болката и страданието на другите, поради което се налага да внеса някои пояснения. Дори Община Благоевград да се лиши от пиротехническото шоу по повод настъпването на Новата 2022 г., тези пари НЯМА как да бъдат преведени по сметката на нуждаещите се от изгорелия блок в кв. „Струмско“, защото това би било незаконосъобразно. Нещо повече, това действие само по себе си не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго. Дарителството е ЛИЧЕН акт на всеки човек, а не действие на администратор или политик. Точно заради това, ще си позволя да наруша частично едно мое лично правило и го правя единствено, за да спра спекулациите, манипулациите и противопоставянето между хората по време на най-светлите празници. Цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г. ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок в кв. „Струмско“, но не от бюджета на Община Благоевград, а лично от моята заплата! Не считам за нужно да обявявам какъв точно е размерът на сумата, защото целта е не да се мерим в цифри и морал, а да опитаме да прекратим противопоставянето между самите нас. Не знам дали ще успея, но по този начин се опитвам да запазя баланса на това многообразие от мнения, от което Благоевград има нужда. Накрая искам отново да използвам възможността да благодаря на всички дарители, подкрепили различни каузи! Имаме уникални хора и приятели, а това означава, че ще пребъдем!"


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page