top of page

Кметовете от Югозападна България се срещнаха с министър Комитова заради спрените ремонти на АПИ

Повод за срещата бе изпратеното от вече бившият председател на УС на АПИ Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места. В Благоевград това предизвика пътен хаос и остави важна пътна артерия недовършена. Оказа се, че АПИ масово забавяла плащания на фирми от региона, които още чакали пари за снегопочистването от миналата зима.


„Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми", увери категорично министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Тя се срещна с представители на местната власт и фирмите, извършващи текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. „Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един – два дни“, каза на срещата министърът и успокои градоначалниците от Югозапада, че ремонтите ще продължат. Тя заяви, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове. Оказва се, че редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от АПИ даже за зимното почистване, оплакаха се строителите.

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена“, каза регионалният министър, защото според нея под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи. След срещата министър Комитова проведе отделен разговор само с представителите на строителни фирми, които я запознаха с извършени от тях до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, но и към момента неразплатени от пътната агенция, някои натрупани като вземания от няколко години. „Идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите“, обясни архитект Комитова.


Припомняме, че преди седмица кметът на Благоевград Илко Стоянов изпрати писмо до АПИ, придружено със снимков материал заради спрян ремонт. От АПИ не дали никакво обяснения на Община Благоевград и оставили важна пътна артерия недовършена. Това предизвика пътен хаос в града, а живущите в района на ремонта се оплакаха от прах, който замърсявал въздуха.


Ц. Митова,

Югозапад Днес
bottom of page