top of page

Кирил Петков след критиките на президента: Посещението ми в Македония не е прибързано

Премиерът Кирил Петков отговори на критиките на президента Румен Радев като подчерта, че не смята посещението си в Северна Македония за прибързано. По думите му, българската страна е закъсняла. Вижте още


"Със Северна Македония сме загубили 30 години. Посещението ми не само не беше прибързано, то беше ужасно закъсняло. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в коментар на критиките на президента Румен Радев, че посещението е изтълкувано от Скопие като отстъпка от наша страна. „Закъсняла е българската страна да има позиция, да има ясни цели и активен подход. Аз нямаше да позволя нито ден да забавя това посещение, както виждате аз го направих само ден, след назначаването на новия министър-председател в Северна Македония. Вярвам, че не искаме Балканите да останат най-бедната, най-корумпираната, най-некординираната част и смятам, че подходът трябва да бъде сменен“, заяви Кирил Петков. Според него отношенията ни трябва да са на база добросъседство, икономическо развитие и работа заедно.


Относно срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с ОМО-Илинден Кирил Петков заяви, че няма никакво значение какво е направил държавният глава, защото външната политика и на двете страни зависи от министър председателя и от министерски съвет. Премиерът намекна, че има външни фактори, които пречат на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. „Ще има много сили, които ще се опитат да спънат този процес. Ако нямаше такива, ние отдавна да сме в добри отношения. Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от Европейския съюз. Защо не искат – защото едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация дават преимущества на някои, които според мен не ни мислят доброто. Стига сме се оправдавали с чужди страни и чужди велики сили, запретваме ръкави и си вършим работата. Ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се и едва ли не нашият начин и никакъв друг начин, това ни е довело до там, където сме – до най-ниската ти точка“, категоричен бе той.


Снимка-БГНЕС

Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page