top of page

Кафето поскъпва астрономически

От януари цената на кафето Арабика е скочила с 60 процента. Скокът на кафето вече се усети по международните пазари. С колко ще поскъпне кафето у нас? Според експертите- поне с левче


Цената, планирана за по-късна търговия за кафе Арабика, една от най-важните суровини за износ от Бразилия, беше малко под 3,50 евро за килограм в петък, което бе най-високото ниво от 2014 г. Поради това потребителите трябва да бъдат подготвени за по-високи цени. От януари цената на кафето Арабика е скочила с 60 процента. А цената на кафето Робуста, което се използва за разтворими гранули и се отглежда главно в Азия, също е отбелязала увеличение с почти 40 процента през годината до момента. „Има няколко причини за астрономическото покачване на цената на кафето“, казва анализаторът на Rabobank Карлос Мера. Основната причина са опустошителните метеорологични условия в Бразилия, но нарастващите транспортни разходи и политическите вълнения в третия най-голям световен производител на кафе Колумбия, също играят своята роля. Бразилия претърпя историческа суша по-рано тази година. Миналата седмица студът последва на ключови плантации в Минас Жерайс – югоизточен щат, откъдето идват 70 процента от зърната арабика в страната.

В България цените също ще се повишават, смятат експерти. Над 85 % от българите пият по няколко чаши кафи на ден, според справка на института Nielsen Admosphere Bulgaria. Ние също зависим от реколтата в Бразилия и цените на доставчиците, тъй като у нас масово пием кафе от Бразилия. Срещат се и дистрибутори от Виетнам, но и там има поскъпване на цените. Пазарните анализатори отбелязват, че поскъпването може да стигне до един лев на чаша от ароматната напитка.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page