top of page

Карлсберг България с нова инвестиция за 23 милиона лева и сертификат клас "А" в Благоевград!

Хубавите новини! Карлсберг България ще открие нова CAN линия в пивоварната си в Благоевград след като компанията получи сертификат за инвестици клас "А" в резултат на съвместни усилия с Община Благоевград. "Инвестицията, която ще бъде направена от Карлсберг в Благоевград, е наистина от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за трудова заетост, от каквато несъмнено има нужда", коментира кметът на Благоевград Илко СтояновНова сграда, оборудвана с най-модерни технологии, ще бъде обособена в производствената база на Карлсберг България в Благоевград. В нея ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кенове от 0.5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г., което ще позволи на компанията да разшири портофолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството. В резултат на съвместни усилия между Община Благоевград и Карлсберг, и с подкрепата на Българска агенция по инвестиции, компанията получи сертификат за инвестиции клас „А“. Той бе официално връчен от Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ). Собствената инвестиция, която предприятието ще направи е 23 млн. лева, като по линия на получения сертификат клас „А“, фирмата има право на насърчителни мерки в посока изграждане на пътна инфраструктура за достъп до обекта на стойност до 20% от стойността на инвестицията и ускорено административно обслужване. Тези мерки ще бъдат финансирани от Министерство на иновациите и растежа и в конкретния случай, по желание на фирмата инвеститор, ще бъдат вложени в изграждане на допълнителна инфраструктура.

„Инвестицията, която ще бъде направена от Карлсберг в Благоевград, е наистина от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за трудова заетост, от каквато несъмнено има нужда. Компанията е един сериозен работодател на територията на областния център и аз наистина съм удовлетворен, че успяхме да окажем подкрепа, за да може тя да получи сертификат за инвестиции клас „А“. Община Благоевград, в мое лице, ще продължи да оказва съдействие на бизнеса, защото вярвам, че само заедно можем да се справим“, коментира кметът Илко Стоянов. По време на официалното връчване на сертификата за инвестиции клас „А“ в базата на Карлсберг, кметът бе придружен от директора на дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ към Община Благоевград Гергана Муртова.


Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които оперираме. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата CAN линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен опаковки тук, в България, вместо да внасяме от съседни страни“ – коментира Войчех Жабински, Изпълнителен директор на Карлсберг България.


Историята на Карлсберг България започва в далечната 1882 година, когато в Шумен пристига чешкият майстор пивовар Франц Милде и заедно с предприемчиви шуменци поставя началото на една от най-старите пивоварни в България – Шуменско пиво.

След 2002 година Шуменско пиво става част от голямото семейство на световния датски концерн Карлсберг. През август 2004 година акционерите на компанията гласуват промяна във фирмата на дружеството на Карлсберг България АД. През септември двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво – обединяват ресурси и активи под името Карлсберг България.

Днес Карлсберг България е една от най-динамичните и бързо развиващи се компании в бранша, лидер на пазара на бира у нас.


Югозапад Днес

bottom of page