top of page

Как със затварянето на незаконното сметище в село Изгрев се разминахме с огромни парични санкции?

Вчера стана ясно, че тоновете нерегламентирани боклуци край Благоевград най-сетне ще влязат в историята. След проверка на РИОСВ се оказа, че от 2013-а година насам предишните кметове на Община Благоевград не са предприели нито стъпки за закриване на депото, нито каквито и да е мерки по затварянето му. Припомняме, че през юли Европейската комисия обяви, че ще даде на съд общините, които не са рекултувирали сметищата. Глобите стартират от 3 хиляди евро дневно заради прашния въздух и те за сметка на бюджета на отделните общини.Старото сметище за строителни отпадъци край село Изгрев, Благоевградско най-сетне ще бъде затворено. От РИОСВ и община Благоевград са стартирали и план за следексплоатационни грижи съгласно действащото законодателство в ЕС. Депото не отговаря на нормативните уредби и стандарти още от 2013-а година, но нито едно от ръководствата на Общината от тогава насам не направи нищо по въпроса. Миналият месец обаче от МОСВ уведомоха, че Европейската комисия ще изправи България пред съда в ЕС, ако до края на август всички стари сметища не бъдат рекултивирани. До този момент у нас те са 43- сметището в село Изгрев също влизаше в списъка на нерекултивираните стари сметища. На всичкото отгоре беше и опасно, тъй като е в близост до вододайна зона и имаше риск от замърсяване на водата в района на селата Изгрев и Марулево.


Ако от Община Благоевград не бяха закрили депото за отпадъци вчера, още през септември от ЕС щяха да санкционират общината със солени глоби в размера на поне 3000 евро на ден, каквото е практиката в тези случаи. Санкциите нямаше да бъда изплащани от държавната хазна, а от бюджета на общините- тоест на джоба на благоевградчани.


След края на повече от 20-годишната сага с незаконното депо, което тормозеше живущите в района и замърсяваше въздуха, от Общината започват процедура за отреждане на подходящ терен и изграждане на ново депо, отговарящо на изискванията.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page