top of page

Как се представиха малките партии в област Благоевград?

ПП "Възраждане" макар и да не влиза в парламента е единствената от малките партии в областта, отбелязваща растеж. Пред ВМРО, Българско лято, Републиканци за България и Атака очевидно предстои преоценка.


Каква е ситуацията за партиите под 4% бариера в Благоевград?


На база 100 процента обработени протоколи "най-добре" като резултат се справиха от Български патриоти с 6723 гласа в областта. Този резултат обаче изобщо не е повод за радост, при положение, че Патриотите се явиха в съюз от три партии- ВМРО, Воля и НФСБ. В традиционно силния Пирински край, за ВМРО това си е направо загуба. А от миналите избори до сега, партията регистрира отлив на почти 3000 избирателя в Югозапада, при това през април те се явяваха сами на избори.


ПП Възраждане е единствена от малките партии под чертата, която отбелязва растеж от април до сега. В област Благоевград партията събира близо 2 % от гласовете на избирателите или 2018 гласа. От април до юли, от Възраждане са успяли да убедят още неколкостотин гласоподаватели. При тях се отбелязва и траен растеж от гласовете в чужбина.


Резултатът на "Атака" в област Благоевград пък е направо унизителен- партията на Волен Сидеров е събрала едва 436 гласа в 01 МИР Благоевград. Отливът от гласове при тях е трагичен- припомняме, че само преди няколко години "Атака" се състезаваше по гласове с партии като ДПС и ВМРО.


Републиканци за България и КОД - Партията на Цветан Цветанов в област Благоевград събра едва 342 гласа, при положение, че в редиците си има водеща фигура като бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Партията на Петър Москов КОД пък не успя да убеди повече от 142 избирателя в област Благоевград.


Българско лято на Васил Божков също не впечатлява с резултати. На фона на богатата кампания, която направиха, от партията прибират едва 1710 от гласовете на гласоподавателите в област Благоевград.


Партията на Жан Виденов - Ляв съюз за чиста и свята република събра 230 от гласовете на избирателите в област Благоевград.


ПП "Партия на зелените"- Интересно е да погледнем и резултата на ПП "Партия на зелените" в областта, чиито председател в Благоевград е бившият председател на ОБС и загубил надпреварата за кмет на града Андон Тодоров, е събрала едва 69 гласа.


Глас Народен е един от големите губещи в област Благоевград- партията на Светльо Витков е регистрирала едва 85 гласа в цялата област. Дори партията Бригада на бизнесмена Арбен Хавальов прибира повече- 112 гласа.


Графата Не подкрепям никого са отбелязали над 1200 избиратели.


И. Атанасов

bottom of page