top of page

Как се прави успешен кукерски фестивал!

Фестивалът "Кукерски игри в Пиринско", който Община Благоевград организира през уикенда се превърна в един от най-големите кукерски фестивали в Югозападна България и събра над 5000 души по централните улици на града! Уникални маски, кукерски групи от целия регион и много настроение оживиха площада на Благоевград. Изключетелно добро впечатление направи, че от от администрацията на градоначалника Илко Стоянов се бяха постарали да направят чудесна организация и разнообразна програма. Вижте още


Забележителни костюми, атрактивни маски и умело подготвени композиции бяха представени по време на тазгодишното издание на фестивала „Кукерски игри в Пиринско“, организиран от Община Благоевград. В него взеха участие хора от различна възраст, като най-малките сурвакари бяха едва на месеци.

Кметът Илко Стоянов отправи приветствие и награди групите в различни категории.

„Благодаря на всички участници, благодаря на многобройната публика! За Община Благоевград бе чест да е домакин на този прекрасен фестивал. Бъдете здрави, щастливи и много успешни“, каза кметът Стоянов.

Купи, грамоти и медали получиха всички групи, като журито имаше нелеката задача да отреди номинациите. Наградата в категория „Артистичност“ бе присъдена на кв. „Грамада“. Купа и грамота за „Артистичност за старци“ получиха сурвакарите от кв. „Струмско“, награда за „Най-добра композиция“ бе връчена на кв. „Шарон“ – Петрич. Участниците от с. Падеш пък бяха наградени за „Най-добра мечкарска група“. За „Най-колоритна младоженска двойка“ бяха отличени кукерите от с. Логодаж. Участниците от с. Изгрев бяха наградени в категория „Най-добър обреден ритуал“, кв. „Плажа“ получиха признание за „Най-добра хореография“, а от с. Покровник взеха наградата за „Най-добър костюм“. Групата от с. Зелен дол получи приза „Най-атрактивна маска“, купа и грамота за „Иновации“ бяха връчени на II квартал, с. Лешко бяха наградени за „Придържане към традициите“, а призът за „Масовост“ отиде при III квартал.

За финал на „Кукерски игри в Пиринско 2023“ певци от Ансамбъл „Пирин“ изпълниха химна на фестивала „Пиринска младост“, а жители и гости на Благоевград извиха дълго сурвакарско хоро.

Журито, оценяващо участниците във фестивала бе в състав: Иван Милушев, художник, доц. Димитрия Спасова, културолог и доц. д-р Илия Недин, етнолог. Водещ на събитието, което показа традиция, любов към българското и опазване на националния бит и култура бе Бранимир Митов, директор на ДТ „Проф. Енчо Халачев“.

С танцова програма във фестивала взеха участие и възпитаници на ДЮФА „Пиринска китка“ към ЦЛТРДБ - Благоевград.

Ето и снимки от събитието тук:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=542728884555406&set=pcb.542731024555192


Югозапад Днес

bottom of page