top of page

Как политическият елит на Благоевград отрази войната в Украйна?

Макар, че тръгнаха да правят антивоенна декларация, общинските съветници на Благоевград не успяха да я приемат поради липса на кворум. По военните въпроси най-активни в социалните мрежи изглеждат бившият заместник-кмет по сигурността на БСП Любчо Милев и общинският съветник от БСП д-р Пандев. Мълчанието по темата от Областна управа също е интересно. Ето как можем да помогнем на пострадалите от военния конфликт.


Войната в Украйна е една от големите теми и в Благоевград през последната седмица.

Миналият петък в ОБС-Благоевград бе изготвена декларация и нейното разглеждане влезе в дневния ред на заседанието като последна точка. В нея бе записано, че общинските съветници осъжда решението на руския президент Владимир Путин да започне мащабни военни действие срещу Украйна и подкрепят българското правителство да настоява за защита на живота и здравето на цивилните граждани. Поради липса на кворум декларацията не бе приета.

За сметка на липсата на декларация обаче в социалните мрежи знакови благоевградски политици са изключително активни. Прави впечатление, че общинският съветник от БСП д-р Пандев дежурно споделя речи на руския президент Владимир Путин.

Оставката на военния министър Стефан Янев явно му е подействала в повече, защото от страницата си във Фейсбук Пандев взе да споделя постове за снемане на доверието от правителството на Кирил Петков.

Друг е въпросът, че именно БСП е коалиционнен партньор на управляващите. В не чак толкова елегантен и умерен като за общински съветник пост, Пандев споделя и вижданията си за "политическия елит" на държавата.

Сред другите активисти на тема военно дело е бившият заместник-кмет по сигурността на Община Благоевград Любчо Милев, който също е изявен кадър на БСП. Той очевидно подкрепя действията на Владимир Путин в Украйна, тъй като споделя доста противоречив пост, в който се твърди, че "Руската федерация скочила и Украйна се наакала". В духа на жертвите и военните действия в Украйна подобни постове изобщо не отиват на бивш заместник-кмет, който на всичкото отгоре наскоро бе назначен и за началник в ЮЗДП. Но както се казва, това е демокрацията и всеки има право да изразява мнение.

Интересно е мълчанието по темата и на Областна управа в Благоевград. За сравнение-от останалите областни управления у нас вече организират центрове и благотворителни кампании в помощ на украински бежанци. Днес например областният управител на Хасково Катя Панева лично организира преминаването на 25 жени и деца от Украйна в България.


За всички, които искат да помогнат на пострадалите във военния конфликт в Украйна: от Община Благоевград ще създадат координационен център, в който ще участват доброволци, а целта е да бъде оказвано пълно съдействие на бедстващи хора в резултат на възникналия военен конфликт. Гражданите, които имат възможност да се включат в акцията, могат да получат подробна информация на тел.: 0877 011 425.

Днес кметът на Благоевград Илко Стоянов изпрати писмо до Управляващия орган на ОПРР с молба да бъде разрешено настаняване на засегнати хора от войната в Украйна.

В случай на положително становище, настаняването на засегнатите от военните действия ще започне своевременно. Новопостроените жилища са напълно обзаведени и годни за ползване. Искането на разрешение се налага, тъй като трите сгради са изградени в изпълнение на проект по ОП „Региони в растеж“ и има конкретни критерии, на които трябва да отговарят ползвателите.

Паралелно с това, Български Червен кръст, заедно с директора на Дирекция „Социална и жилищна политика“ към Община Благоевград Емилия Халилова, организират и пункт за помощи, които ще бъдат насочвани към потърпевшите от конфликта в Украйна. В съответствие със строгите мерки за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват изискванията на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови. За дарения на употребявани дрехи, БЧК предоставя възможност за депозирането им в специално предназначените за целта контейнери, с логото на организацията. Пунктът е ситуиран в офиса на БЧК, който се намира на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ №29 в областния център. На място могат да бъдат предавани и парични помощи. Работното време на центъра е от 08.00 до 17.00 часа в делнични дни.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днесbottom of page