top of page

Как Благоевград ще посрещне Коледа и Нова Година?

Коледният дух оживява в Благоевград още на 2-и декември, когато Градската градина ще се превърне в коледно градче по примера на виенските коледни базари. В същия ден традиционно ще грейнат светлините на голямата коледна елха в центъра на Благоевград. От Община Благоевград са се погрижили да приготвят забавления за всички възрасти, в които ще се включат всички културни институции в града. Изненадите ще продължат до 8-и януари, когато ще се проведе и атрактивния кукерски фестивал "Кукерски игри в Пиринско", на който ще се надпреварват 12 кукерски групи. Мотото на празничния месец, който предстои е "Да бъдем заедно на Коледа". Ето и всички мероприятия, които ще се случат в Благоевград по празницитеСъвкупност от разнообразни културни прояви и атрактивно Коледно градче ще бележат предстоящите празници в Благоевград. Тази година Градската градина ще се превърне в място с неповторима атмосфера, където жителите и гостите на града ще имат възможността многократно да се докоснат до Коледния дух по неповторим начин.

Коледното градче ще предлага на едно място топли напитки – капучино, ароматен чай, топъл шоколад, ще има обособена грил зона и сцена, на която ще се представят различни прояви – караоке за деца, занимателни игри, танцови изяви и др. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да станат свидетели на това как небезизвестните Логодажки баби приготвят популярния местен шарен хляб. Мотото на Коледния фестивал в Благоевград тази година е „Да бъдем заедно на Коледа“, в което се фокусират двете основни послания за този хубав празник – да бъдем и заедно.

Коледното градче в Градската градина ще бъде открито на 2 декември, като непосредствено преди това ще се състои традиционното тържество за запалване на коледните светлини на пл. „Георги Измирлиев“.

За целия месец декември Община Благоевград е подготвила множество събития. На 13 и 14 декември благоевградчани ще могат да гледат премиерния спектакъл на Ансамбъл „Пирин“ „Между девет планини“, който предизвика истински фурор в НДК - София, както и в множество други градове в страната.

Коледни концерти подготвят и от Камерна опера Благоевград – на 16 декември и Биг Бенд Благоевград – на 21 декември. Центърът за личностно и творческо развитие на децата ще представи с много трепет своя годишен коледен концерт, който ще бъде на 20 декември. Две училища също се включват със свои прояви. Това са Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ с концерт на 22 декември и Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ с благотворителен концерт на 19 декември.

Кукленият театър ще представи изключително наситена програма с тематични представления. За първи път в Градската художествена галерия ще отвори врати и Коледно ателие. В него през първите три съботи от м. декември (3-и, 10-и, 17-и) галерията ще предоставя възможност на професионални и любители художници да рисуват във вдъхновяваща обстановка, като ще бъдат обособени работни места чрез поставяне на стативи и постановка на предмети за рисуване на натюрморт. Ще се допуска и рисуване на свободна тематика. С произведенията от Коледното ателие ще бъде наредена изложба през м. януари 2023 г., а Общата художествена коледна изложба-базар на художниците от Благоевград и гости ще се открие на 16 декември. Регионалният исторически музей се включва в Коледния фестивал с две събития. На 15 декември от 15:00 часа ще бъде открито Ателие за изработка на сурвачка с традиционни материали, а от 17:00 часа на същия ден ще се проведе лекция: Сур-васка или сур-вачка (локалната традиция и мита). Регионалната библиотека „Димитър Талев“ подготвят няколко тематични събития, сред тях са „Елха на равносметката“, Коледни работилници за деца, Книжки самоходки и др.

Театър „Искри и сезони“ ще гостува с комедията „Женско царство“ по Стеля Костов на 15 декември.

Коледни концерти в зала „Яворов“ ще имат и танцовите студиа в Благоевград „Дежа вю“ и „Силвана денс“. Церемонията „Спортист на годината“ ще бъде на 7 декември в зала „Скаптопара“, а на 10 декември пък в Спортен комплекс „Пирин“ ще бъде представен спектакъл по артистично плуване – „Паметта на водата“.

Това са само част от събитията, подготвяни в Благоевград за предстоящите Коледно-новогодишни празници.


Фестивалът „Кукерски игри в Пиринско“, организиран от Община Благоевград, ще се проведе на 8 януари 2023 г. Датата бе определена по време на среща между кмета Илко Стоянов и представители на отделните групи, участници в маскарадната проява.

Дефилето ще стартира от ул. „Тодор Александров“ (при Съдебна палата), а крайната точка е пл. „Георги Измирлиев“, където в 10.30 ч. първата група ще презентира предварително подготвената си програма. Жребий определи и поредността на представяне на участниците в „Кукерски игри в Пиринско“. Тя е:

- Махала „Плажа“;

- С. Покровник;

- С. Изгрев;

- III квартал;

- Кв. „Грамада“ – I група;

- С. Падеш;

- Кв. „Грамада“ – I I група;

- С. Логодаж;

- С. Зелен дол;

- С. Лешко;

- Кв. „Струмско“;

- II Квартал.

Времето, в което всяка група има за представяне пред журито и публиката е 20 минути. Ще бъдат отличени победители в различни категории, а сред тях са „Най-колоритна младоженска двойка“, „Най-добър костюм“, „Най-добра хореография“, „Най-добър обреден ритуал“, „Най-атрактивна маска“, „Опазване на местната култура“, „Придържане към българските традиции“ и др.

Югозапад Днес

bottom of page