top of page

Как Благоевград и София се озоваха с обща рамка по Плана за интегрирано развитие на общините у нас?

До сега никога не се е налагало двете общини да работят заедно и да кандидатстват за проекти по едно и също направление. Според новия структурен план по новата наредба за привличане на евро и национални средства, Благоевград и София се оказаха единствените две приоритетни общини в Югозападния клъстър. Това обяснява и защо срещата между кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова днес беше стратегическа. Какво означава това?
Това означава, че двете Общини ще трябва да работят заедно за усвояване на средства от едно и също направление: ЕС и националната рамка. В основата на плана е залегнал принципа на кохезията и на интегрираното разпределяне на средства- с други думи ако двете общини представят съвместни проекти, ще привлекат повече пари. Припомняме, че до този момент от предишния рамков период на финансиране в община Благоевград са влезли 44 милиона лева, разпределени по различни дейности и проекти. Този път обаче Общината ще трябва да се конкурира със София или да работи заедно със столицата, за да усвои повече средства. Общите проекти между двете Общини имат по-голям шанс за финансиране, поради което стратегическото решение е да представят съвместни или поне координирани проекти.


България е една от последните страни в ЕС с невнесен план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, поради което София и Благоевград ще бързат да изготвят ПИРО-то си до края на месец октомври с цел да бъдат гласувани от Общински съвет.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page