top of page

Как австрийски и други инвеститори могат да бъдат привлечени в Благоевград?

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов се срещна с Нейно Превъзходителство Андреа Вике, посланик на република Австрия у нас след покана за взаимно сътрудничество. Една от най-трудните задачи пред всяко общинско ръководство е да докара нови работни места и инвеститори, които да подобрят живота на благоевградчани. Всичко това в условията на пандемия. Как може да се случи това?Според статистика на НСИ Благоевград е един от градовете с най-малко инвестиции през последните две години. Предизвикателството пред всяка общинска управа е именно откриването на нови работни места и привличането на инвестиции в Общината. "Най-важният приоритет в програмата ми е да именно отварянето на нови работни места за благоевградчани. Ние искаме Благоевград да развие докрай потенциала си и търсим надеждни инвестиции, които да останат трайно в нашия край", каза за Югозапад Днес кметът на Благоевград Илко Стоянов. Срещите му с посланика на Австрия Нейно Превъзходителство г-жа Андреа Вике и търговския аташе на Австрия у нас Филип Купфер доказват, че Благоевград има какво да предложи на чуждестранните инвеститори у нас.


Намирането на инвестиции обаче не е лека задача. Πo-гoлямaтa чacт oт aвcтpийcĸитe фиpми в Бългapия ca били лeĸo зaceгнaти или изoбщo oт ĸopoнaĸpизaтa, нo въпpeĸи тoвa гoлямa чacт oт тяx ca oтлoжили плaнoвeтe cи зa нoви инвecтиции в cтpaнaтa, пише сайтът Economic.bg. Дoбpaтa нoвинa e, чe ĸoмпaниитe ĸaтeгopичнo oтĸaзвaт дa ocвoбoждaвaт пepcoнaл пpeдвид зaтpyднeниятa пpи нaмиpaнe нa ĸвaлифициpaнa paбoтнa pъĸa- eднo oт нaй-гoлeмитe глaвoбoлия пpeд инвecтитopитe oт Aвcтpия нapeд c липcaтa нa инфpacтpyĸтypa, нeпpeдвидимaтa иĸoнoмичecĸa пoлитиĸa и ĸopyпциятa. Toвa пoĸaзвa пpoyчвaнe нa тъpгoвcĸия oтдeл нa Aвcтpийcĸoтo пocoлcтвo в Бългapия в началото на 2021-а година.


В тази връзка един от най-важните плюсове на Благоевград е наличието на два от най-големите университети у нас, които осигуряват квалифицирана работна ръка ежегодно. Добрият тон и сътрудничеството между общините и търговските камари у нас също са предпоставка за успех.


От Общината в Благоевград пък обещаха да отговорят на очакванията на инвеститорите и ще организират регионален бизнес форум, на който благоевградският бизнес ще се запознае с възможностите за сътрудничество с австрийски компании и отварянето на нови работни места на територията на Община Благоевград.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page