top of page

Както трябва: Двойно повече платен отпуск за творците във Благоевград

Новината на седмицата за културата в Благоевград! Кметът Илко Стоянов и представители на синдикалните организации подписаха Колективен трудов договор, с който се стимулира дейността на ФА “Пирин”, Камерна опера и Биг Бенд-Благоевград и творците в града. За тях това означава с поне седмица повече платен отпуск, както и предимства за служителите с малки деца. Хората, които години наред представят Благоевград пред света вече ще могат да се радват на 44 дни платен годишен отпуск! Това е първият подобен акт на градоначалник от 2006-а година насам и показва заслужена грижа към културтрегерите в града. Вижте ощеЕдна от хубавите новини на седмицата в Благоевград! Кметът Илко Стоянов и представители на синдикалните организации подписаха Колективен трудов договор, с който се стимулира дейността на ФА “Пирин”, Камерна опера и Биг Бенд-Благоевград и творците в града. За тях това означава с поне седмица повече платен отпуск, както и предимства за служителите с малки деца. Хората, които години наред представят Благоевград пред света вече ще могат да се радват на 44 дни платен годишен отпуск! Това е първият подобен акт на градоначалник от 2006-а година насам и показва заслужена грижа към културтрегерите в града.

Според клаузите, залегнали в договора, художествено-творческия персонал има право на 44 дни платен годишен отпуск. За художествено-техническия персонал са предвидени 34 дни. Отделно от това предимства ще има за служители, които имат 2 деца до 18-годишна възраст, като същите имат гарантирани допълнителни два дни платен годишен, а служители с 3 или повече деца – 4 дни допълнително.

Преди медиите кметът на Благоевград Илко Стоянов изрази становище, че културните дейци не трябва да бъдат лишени от извоювани вече трудови права като подчерта, че в момента всички творци имат нужда от подкрепа. Поетапно ще бъдат достигнати условията на националния браншови трудов договор.

Колективният трудов договор урежда въпроси на трудовите и осигурителните отношения на служителите, които не са регламентирани с повелителни разпоредби на закона в областта на социалния диалог, трудовите правоотношения, условията на труд, средствата за работна заплата, допълнителното трудово възнаграждение и/или обезщетенията, работното време, почивките и отпуските, социалното развитие и подпомагане и др.

„Благодарим на кмета Стоянов за положените усилия и за конструктивния диалог, който имаме възможност да водим между различните страни“, коментираха след подписване на документа представители на синдикалните организации.Югозапад Днес

bottom of page