top of page

Какво се случи в първите 90 дена управление на новия кмет на Благоевград?

Три месеца след избора на нов кмет в Община Благоевград текат очевидни промени. Макар да наследи община без пари и мандат по време на пандемия, Илко Стоянов и екипът му заработиха амбициозно: за три месеца върнаха спрените майчински помощи, пуснаха минералната вода в плувен комплекс "Пирин" и започнаха поредица от реални мерки за борба с бездомните кучета. За първи път видяхме, че общината има потенциала сама да напише Плана за интегрирано развитие (ПИРО), при това без да разчита на скъпоструващи консултанти.Още с встъпването си в длъжност на 14-и юли, на Илко Стоянов му се наложи да се справя с извънредни ситуации- няколко големи пожара, сред които и този на емблематичната сграда "Купола" изправиха на крака благоевградчани. В горещото политическо лято стана ясно, че и че заместник-кметовете на предишния кмет Румен Томов си отпускали космически суми за ДМС. Сред първите постъпки на Илко Стоянов като кмет беше да уведоми обществеността и да спре ДМС-ата на стойност над 60 000 лв.


Протекоха и множество дебати за спрените от предишното ръководство майчински помощи- срещи с майки, обсъждане на ОБС и др. в крайна сметка дадоха резултат и помощта бе възстановена. Сред добрите новини за града бе и пускането на минералната вода в общинския плувен комплекс "Пирин"- проблем, който предишните управляващи протакаха повече от две години. Минерална вода потече и в нова чешмичка в кв. "Еленово".

Построяването на нов приют за бездомни кучета и преброяването на домашните кучета с цел превенция на бездомните кучета пък е добра стъпка към решението на проблема, казват експерти. В края на октомври в Благоевград се очакват и швейцарски ветеринари, които да помогнат с кастрацията и чипирането на бездомните кучета.


Сред най-важните неща в мандата на Стоянов е и създаването на План за интегрирано развитие на общините ( ПИРО), чрез което Благоевград ще може да получава европейски и държавни средства в следващите седем години. Прави впечатление, че за първи път такъв важен документ се пише от експерти в Общината и не се разчита на скъпоструващи консултанти. С имена като това на заместник-кметът Дамян Качулски, отговорен за писането на ПИРО-то, Стоянов наистина отбеляза точка към промяната в Общината.

Създаден бе и Инспекторат към дирекция "Екология и чиста среда", чиято цел е не само да пази общинската собственост, но и да съблюдава за всякакви нарушения на територията на Общината. Еко инспекторите на Благоевград са отговорили на близо 100 сигнала за почти три месеца от управлението на новия кмет. Най-хубавото е, че горещите телефони в Общината най-сетне започнаха да се вдигат.


Сред промените, които направи Стоянов е начинът, по който ще се избират кметските наместници на територията на Общината. За първи път те няма да бъдат просто назначавани, а ще се избират на частични избори без намеса на кмета на Благоевград.


Сред положителните новини от 90-те дена управление на Стоянов е възвръщането на диалога с Американския университет у нас- до сега двете институции всякаш страдаха от липса на всякакво сътрудничество и комуникация. Срещите на Стоянов с американския посланик Херо Мустафа, която го посети в кабинета му и създадените работни групи с университета показаха, че администрацията на Стоянов е диалогична и гъвкава. До този момент нито един американски посланик не бе посещавал Общината в Благоевград.

Важни за града бяха и срещите му с немския посланик Кристоф Аайххорн, визитите на министрите на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева и др. Стоянов не само стана един от първите кметове у нас, поискал сертификат за "Община без корупция", но и единственият кмет до момента, съгласен да подложи управлението си на проверка.

Амбицията му да намери инвеститори и да постави Благоевград на стратегическо място за бизнеса у нас личи именно по срещите, които новият кмет провежда. "Промяната настъпва бавно, но ще се случи на Благоевград", обеща пред журналисти Илко Стоянов.


Отварянето на немския завод "Отобок", който ще даде работа на около 300 души на местно ниво пък е една от големите новини за благоевградчани. За отварянето му на 7-и октомври пристигна и държавният глава Румен Радев. Фактът, че завод за 10 милиона евро работи именно в Благоевград е може би най-хубавото нещо, която се е случвало на града от много дълго време насам. Надеждите са, че и други инвеститори ще ни намерят, особено след отварянето на "Отобок".

В обобщение: В Благоевград има какво да се желае, но през последните три месеца си личи, че и граждани, и администрация заедно да се опитват да променят нещо в града.


Ремонтът на покрива на Второ ОУ "Димитър Благоев" също показа, че когато има желание, нещата могат да се случват- след две години чакане, училището ще се радва на нов покрив.


Дори малките постъпки като спортните празници, интересните изложби, връщането на духовата музика в центъра на града или доставянето на нови кофи за боклук имат значение. Остава да видим.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днесbottom of page