top of page

Какво се случи в Благоевград за една година управление на кмета Илко Стоянов?

Точно преди една година Илко Стоянов спечели частичните местни избори с убедителна победа над опонента си от БСП Румен Томов. Стоянов пое мандата в условията на безпрецедентна икономическа и политическа криза - само за година се смениха три правителства, цените на горивата и тока скочиха до небесата, а ширещата се спекула накара българина да се бие за бутилка олио на промоция. За капак войната с Украйна докара стотици бежанци в Благоевград, на които също трябваше да се помага. На фона на десетки общини, на които им се наложи да гасят уличното осветление, за да не фалират, Илко Стоянов не само успя да удържи положението, но и показа, че е достатъчно разтропан и енергичен, да раздвижи града. Фактът, че се пребори за финансиране за значимата улица "Промишлена" безспорно е новина на годината- Благоевград най-сетне ще си отдъхне от тежкия трафик. Ето и най-важните неща, които се случиха в града за една година
Стоянов определено изтегли късата клечка: той наследи потънала в дългове община, пропуснати срокове, течащи дела и куп други проблеми. Само две седмици след встъпването си в длъжност, новият кмет призна пред журналистите, че е намерил администрация в плачевно състояние. "Благоевград е изпуснат град", каза още тогава Стоянов и съобщи за десетки нередности, които години наред са текли зад фасадата на Общината. Две от най-шокиращите разкрития за благоевградчани бяха паричните възнаграждения, които предишното ръководство на Общината си отпуснало на изпроводяк- по шест работни заплати под формата на ДМС трябвало да бъдат раздадени на заместник-кметовете на Томов. Второто по-шокиращо откритие за новия кмет бе, че Благоевград е изгубил около 1,5 милиона лева заради отказа на Румен Томов да използва новото депо за боклук и съвсем недалновидно е решил да превозва боклука на града до Костинброд при наличието на чисто ново депо. Оказа се, че общият дълг на Общината е над 19 милиона лева- сред тях и безумици на предишни управляващи като вземането на кредити за строеж на улици, което разбира се, няма стотинка възвращаемост. Изглежда финансовата дисциплина не е била сред силните страни на предишните ръководства, щом само за година Стоянов е успял да стопи част от дълга, както и да спести средства.

Напук на критиците, след встъпването на новия кмет нямаше нито реваншизъм, нито политическа чистка. Стоянов не уволни служителите от старата администрация, нито пък раздаде баснословни ДМС. Идеята му бе да оптимизира максимално дейността на Общината- създаде звено "Инспекторат", което да съблюдава за нередности и да се грижи за обществения ред в града. Със зачестилите вандалски прояви, на Стоянов му се наложи на практика да замества ролята на полиция в града със залавянето на десетки вандали и крадци. Макар че, почти всяка седмица има наложени глоби и служителите на "Инспектората" буквално работят денонощно, в крайна сметка изглежда вандализмът е проява на липсата на манталитет. "Паркинги и гаражи" също се отчете с добра дейност, макар че не можеше да огрее навсякъде. Добри попадения му бяха и назначаването на експертен екип като Дейвид Арабаджиев като секретар на Община Благоевград, Борислав Механджийски като главен финансист, Емилия Халилова на социалния отдел и др.

Силно решение му бе и създаването на общинското дружество "Арт Стейдж енд Фест" с идеята културните мероприя като фестивали и др. да се правят от служителите на Община Благоевград, а не винаги да се разчита на софийски фирми както досега. Едно от добрите му решения бе фестивалът South West Fest, който не само събра 15 000 души в парк "Македония", но успя да донесе приходи на Общината чрез продажба на билети и рекламна дейност.

Отделът на Силвия Домозетска, на която бе поверена културата също се представи учудващо добре- след две години тишина, в града отново се усети оживление. Малки събития като латино танци на Моста на влюбените, цветно осветление в квартал "Вароша" и любимите на благоевградчани чадъри създадоха чудесна обстановка, при това без да е нужно да се харчат излишно много пари. Ансамбъл "Пирин" пък поднови турнетата си след ковид кризата, а Камерната опера в града най-сетне дочака ремонтът, от който се нуждаеше. Кукленият театър в града вече стана и драматичен, разрешавайки на актьорите да разгърнат дейността си.

Важно е да се отбележи, че за първи път от 30 години насам Общината започна да работи с Американския университет в Благоевград- двете институции непрекъснато провеждаха съвместни събития заедно, а в знак на уважение посланик Херо Мустафа стана първият щатски посланик, посетил Община Благоевград. Съвместният форум "Инвестиции и иновации в Благоевград" пък докара на крака най-големите фирми в IT сектора у нас, които заедно с министър Даниел Лорер дискутираха възможностите в града ни. Видео приветствието от министър-председателя Кирил Петков към Стоянов и гостите на форума направи впечатление на мнозина- това бе знак, че градоначалникът стои над партийните различия и е приел ролята си на кмет на всички благоевградчани.

Вследствие на форума, организиран от кмета в Благоевград стъпи и фирмата Montway Bulgaria, която отвори 40 нови работни места за благоевградчани. Тайванския търговски център пък сключи меморандум с Общината и реши да изпрати десет благоевградски фирми на търговски обмен в САЩ. Отварянето на завода "Оттобок" и доброто сътрудничество с администрацията на Стоянов донесе на града и наградата за най-добър град за инвестиции през миналата година. Има какво да се желае, разбира се, но и за краткото време от една година, никой не очаква чудеса.

Едно от най-важните неща, които Стоянов успя да свърши е връщането на майчинските помощи за новородено. Стотици родители получиха така нужните помощи за отрочетата след като предишната администрация ги отряза и заяви, че няма пари за тях.

След години на разруха пък, култовият за благоевградчани парк "Ловен Дом" отново стана приветлив и достъпен. От дирекция "Екология и чиста среда" към Община Благоевград извършиха разчистване и засаждане на цветя по мащабен идеен проект, който тече и в момента. От същата дирекция пък доставиха общо 2000 нови кофи за смет, с вместимост 110 литра, както и 80 контейнера тип "бобър", за да се справят с очевидния недостиг на кофи за боклук в града. Десетки градинки изникнаха в Благоевград, а засаждането на японските вишни определено бе добро и красиво решение за града ни. Най-сетне се пуснаха се и чешми, и шадравани. Фактът, че улиците на града се мият често, при това без предизборни цели също прави добро впечатление.

Реформите в екологията ще продължават- Изравняването на такса смет с други големи общини и подобряването на услугата наложи вдигане на таксата- с гласовете на 24 общински съветници такса смет за благоевградчани за 2022 година се вдига от 1,1 промила на 1,9 промила. Жителите на селата и бизнеса ще плащат по-малко, отколкото досега. Общинските съветници на Благоевград решиха още да се изравни таксата за детска градина и ясла на 20 лева.

Вечният проблем на Благоевград с бездомните кучета също започна да се решава с малки, но важни стъпки: В града бе извършена масова кастрация на бездомните кучета. Екип на сдружение "Ветеринарни лекари в действие" извърши безплатни манипулации в рамките на седмица. Паралелно с това от Община Благоевград извършиха и преброяване на домашните и безпризорните кучета. Експерти твърдят, че това са важни мерки в овладяването на популацията на животните. В плановете на новото ръководство на Общината е и построяване на нов приют за бездомни кучета, а във стария вече тече кампания за осиновяване на четириногите. Липсата на държавна политика на национално ниво по темата обаче вече се отразява трайно и на общините, а природозащитници призовават правителството да реши проблема с ново законодателство и мерки.

Историческият ремонт на покрива на Второ Основно също бе сред акцентите от годината- От почти две години насам директорката на Второ Основно училище "Димитър Благоев" Милена Ковачева се опитваше да накара Община Благоевград да ремонтира покрива на училището, който течеше в няколко от стаите в училището. През есента на миналата година пък се наложи цяла класна стая да бъде отводнявана. От Обществения съвет на училището пуснаха и отворено писмо до тогавашния кмет Румен Томов, но ремонт така и не бе извършен с дежурния довод, че няма пари. През септември новият кмет Илко Стоянов разпореди ремонт на покрива- той се извърши за близо месец. Така проблемът за ученици и родители най-сетне бе решен.

Сред най-значимите местни събития се открои и пускането на минералната вода в плувния комплекс в Благоевград след години пауза- през септември новият кмет обяви, че е решил дългогодишния проблем и вече жителите на кв. “Еленово” и “Ален мак” ще могат да ползват минерална вода за лични нужди от чешма в плувния комплекс. Ресурсът ще бъде използван за топлообмен и ще преминава през душовете в санитарните помещения на обекта, които се ползват от стотици плувци, деца от спортните клубове и професионални спортисти.

На управлението на Илко Стоянов се падна и разработването на ПИРО-то: важният документ ще бъде като "лична карта" на Благоевград в следващите седем години. С всички мерки, заложени в него ще може да се кандидатства за евро пари по различни направления. Изготвянето на адекватно и амбициозно ПИРО без да се разчита на външни консултанти бе хубава новина за Благоевград. Сред хубавите новини е и, че сградата на бившия Междуучилищен център ще бъде обновена по спечелен проект от Община Благоевград. Целта е да бъдат създадени подходящи условия за поетапното изграждане на модерен младежки център, където да бъдат провеждани извънкласни обучителни и културни дейности. Общата стойност на спечеления проект е над 1 милиона лева. Така култовата сграда ще се радва на нов живот.

Безспорно най-голямото разкритие на Стоянов бе далаверата в Онкоболницата. Новият директор на единствената онкоболница в Югозападна България д-р Теодор Велчев разкри измамна схема за повече от 200 000 лв, теглени на гърба на онкоболните чрез взаимноспомагателната каса. За извършител на престъплението се счита вече бившият счетоводител на болничното заведение, а в момента АДФИ и прокуратурата разследват случая.

Сред по-големите теми от последната година в града бе и тази за Аквапарка. След като години наред аквапарка тънеше в разруха и мизерия, Стоянов спря неизгодната концесия като не е ясно защо предишните ръководства не са си направили труда да го направят. Новият кмет предложи Община Благоевград да поеме дълг чрез Фонда за устойчиви градове като идеята му бе да направи мащабен комплекс, да спре парк "Бачиново" от застрояване и да опита да привлече туристи в града. След обществения обсъждания обаче, идеята не се прие от ОБС-Благоевград. Прави впечатление, че мнозина опитаха да употребят идеята за Аквапарка за политически цели.

*Чуждестранни медии бяха впечатлени от проекта на Илко Стоянов за Аквапарка в града


"Жалко за децата на Благоевград! Сега те отново ще ходят на плаж и ще се разхождат в паркове на други градове, а можехме да имаме модерен открит плувен басейн с минерална вода и най-красивото зелено пространство за отдих. Днес Благоевград не успя да поеме по пътя на развитите общини, защото Общински съвет реши така! Ако мнозинството преобладаваше, щяхме да стартираме дейностите по проекта още от 1 юни – Деня на детето. Жалко за децата, жалко за хората, жалко за Благоевград, че беше лишен от една сериозна възможност да се развива. Днес не успяхме да направим първата си стъпка на развитие! Този проект не е единственият, върху който работи общината, но първи получи шанс за реализация. Независимо от негативното решение, аз го приемам такова, каквото е и ще продължавам да си върша работата, така както съм обещал. Все пак има и позитивни новини. За първи път от години насам, Благоевград стъпи на пътя на промяната, защото спазих предизборното си обещание да има диалог с всички жители на общината, независимо от различните ни мнения. Истината е, че никога досега не се е осъществявала толкова широка дискусия за реализирането на какъвто и да е проект. Единствената възможност за реновиране на аквапарка и парк „Бачиново“ беше по Фонд ФЛАГ. Ще кажа, че лихвата от 0,47%, заложена за инвестиционното намерение бе значително по-ниска от тази за други финансови задължения и ще дам за пример дълга от 5 млн. по Фонд ФЛАГ, поет от предишното общинско ръководство, с плаващ лихвен процент, започващ от 1.44%. Ще припомня и кредитите - 7,5 млн. лева, изтеглен заем, без обществено обсъждане през 2019 г., както и над 2 млн. лева за ЛЕД осветлението в града, забележете от търговски банки. Сега, за първи път от много години не се вършеше нищо задкулисно и не съм влизал в никакви договорки с общински съветници! Какво са правили те помежду си, това си е тяхна работа и отговорност. Както казах многократно, приемам резултата, такъв какъвто е, но няма как да приема бурните аплодисменти и дивата радост от това, че си попречил да се реализира нещо, което е изцяло в полза на обществото. Друго от предимствата на неприетото днес предложение е, че паднаха много маски – на отделни политици, на партии, защото за мен са важни не опаковките и политическата субординация, а условията за живот на хората в този град! Призовах вносителите на предложението за произвеждане на референдум, да не злоупотребяват с доверието на хората, защото след неприетото решение, изведнъж загубиха интереса си към това да питат хората и се опитаха да оттеглят искането си. Референдумът не може да се използва като политически инструмент. Ако един път си поискал референдум и си искрен, би трябвало да държиш докрай на мнението на хората. Как знаете предварително резултата? А какво щеше да стане, ако той беше, че хората искат този проект?! Недейте да злоупотребявате с инструмента на пряката демокрация. Фалшиво е! И накрая искам да заявя още един път, че ще продължа да работя със същия ентусиазъм и все по-близко до хората!", написа градоначалникът в личната си страница в социалните мрежи.

Общинският съвет на Благоевград също се отчете през годината, но в негативен знак- редица общински съветници бяха уличени в конфликт на интереси от КПКОНПИ, заради което мнозина от тях се отказаха от ОБС. Изненада бе и, че КПКОНПИ разследва председателят на ОБС Радослав Тасков, а част от сметките му са запорирани.

Изгарянето на култовата сграда на Купола, пожарът в блок в Струмско, пропадането на моста на Покровнишко шосе, горските пожари от миналото лято бяха сред множеството ненадейни проблеми за Стоянов. Макар ремонтът на моста да не е в неговата юрисдикция, кметът успя да съдейства на Областно пътно управление след като жителите на благоевградски села се събраха на протест срещу бездействието на държавата. Впечатление направи фактът, че една година след умишления палеж на Купола, ремонтните дейности в сградата там са почти завършени. Хубавата новина бе, че след като кметът дари заплатата си за пострадалите от блока в кв. Струмско, пак след негови писма до Министерски съвет, правителството най-сетне отпусна близо 200 000 лева за блока.

Безспорно най-показателната новина за година управление на Илко Стоянов е, че само за година успя да се пребори за финансиране на стратегическата улица "Промишлена". Над 7 милиона лева ще бъдат отпуснати за изграждане на улицата след като години наред нито един кмет не успя да я направи. "Промишлена" е от изключително значение за Благоевград- тя не само ще намали трафика в града, но и ще свърже кварталите "Ален Мак" и "Еленово" с центъра на града, подобрявайки значително инфраструктурата.

Обобщението на една година от мандата на новия кмет на Благоевград е, че в града започнаха да текат важни процеси и за първи път от години насам се усеща, че общинска администрация е започнала да работи. Разбира се, има още какво да се желае, но усещането е, че Илко Стоянов се справя и си върши работата. За толкова бурен мандат, политически и икономически кризи, война и какво ли още не, Благоевград като че успява да се запази стабилен. Прави добро впечатление, че градоначалникът е достъпен и нормален човек- напук на предшествениците си, Стоянов дежурно приема в кабинета си всеки, който пожелае и изглежда умее да се вслушва в гласа на хората.


Какво предстои за следващата година и половина от мандата на градоначалника, остава да видим. Факт е, че ще има още много работа и много проблеми, които да решава.


Екип Югозапад Днес


bottom of page