top of page

Какво разбрахме от първата пресконференция на кмета на Благоевград?

При положение, че в Общината работеха 13 юриста, администрацията на екс кмета Томов пропуснала сроковете по поръчка за 3 милиона лева! На изпроводяк от Общината пък трима от бившите заместник-кметове били освободени с договор, който им позволявал да получават заплати в следващите шест месеца. Илко Стоянов обаче ги отмени.


На първата си пресконференция пред медиите кметът на Благоевград Илко Стоянов каза, че не вижда работеща администрация, която да си взаимодейства с гражданите и да работи по най-добрия начин за тях. Положението, в което новият кмет завари Общината изобщо не е розово. Оказа се, че на изпроводяк трима от заместник-кметове на Томов( Любен Милев, Венелин Трошанов и Пролет Трифонова) са били освободени с обезщетения за шест месеца занапред. Става въпрос за средно по 20 000 на човек, което взриви обществеността в Благоевград и по форумите хората коментираха, че постъпката им е изключително неморална.

Илко Стоянов обаче бе категоричен, че ги отменя и обезщетения няма да се изплащат.

"Кодексът на труда допуска възможност при прекратяване да бъдат договорени обезщетения и тази мярка се прилага при определени случаи. Допустимо е, но за мен, когато става въпрос за ръководен екип, законът дава възможност на кмета да го освободи без обезщетения и за мен е неморално заместник-кметовете да ги получават", заяви Стоянов и обеща, че като юрист ще търси всяка правна възможност това да не се случи.


Сред първите заповеди на кмета на Благоевград бе и отменянето на заповедта на Томов екс-кметовете на Благоевград да паркират безплатно до живот. Търгът за поставянето на фотоволтаици върху 13 училища в Благоевград също е спрян, тъй като Стоянов посочи, че някои директори на училища изобщо не са съгласни с решението. Кметът ще прекрати и договора за поставянето на каравана в градинка в квартал „Еленово”- там над 350 граждани са събрали подписка за запазване на зелените площи.


Определено най-скандалното разкритие от пресконференцията беше, че Община Благоевград е проспала срока за обществена поръчка на стойност 3 милиона лева. Илко Стоянов е наредил дисциплинарни производства срещу шефката на правния отдел Станислава Иванова и секретарката на Общината Мария Захова. При положение, че екипът на Томов разполагаше с 13 юристи, подобен пропуск е направо престъпление, коментираха журналисти.

В понеделник от 11.30 часа кметът на Благоевград ще представи екипа си на специална пресконференция.


Ив. Атанасов
bottom of page