top of page

Какво означава за Благоевград срещата на кмета с посланика на ОАЕ у нас?

Вчера стана ясно, че кметът на Община Благоевград Илко Стоянов е бил поканен на среща от посланика на Обединените арабски емирства у нас Негово Превъзходителство Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми. Това е първата подобна покана към кмет на Благоевград за последните години. За Благоевград пък това означава отваряне към арабските пазари и международен търговски обмен. Какво договориха кмет и посланик?


За какво си говориха посланик и кмет? Инвестиции и възможности за съвместни проекти. Дали това обаче са празни приказки? Да погледнем към дипломатическата кариера на Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми, който е един от дългогодишните дипломати на ОАЕ по света. Малко преди да встъпи в длъжност в България, Алнуайми е посланик на ОАЕ в Швеция. По времето на мандата му там се случват няколко важни неща- за времето, в което е посланик, Алнуайми е успял да привлече инвеститори от ОАЕ в Швеция, усилил е стокообмена между двете държави и е провел десетки бизнес форуми, на които шведски и арабски фирми са уговорили съвместна дейност. Най-грубо казано, в инвестиции това означава стотици милиони за бизнеса в Швеция. Местните там хвалеха посланика, че е един от най-ефективните и активни дипломати, които са посрещали- той не само успя да уреди индустриални инвестиции, но затвърдил обмена на студенти между двете държави. Стотици шведски фирми отвориха филиали в ОАЕ.


Преди Швеция, Негово Превъзходителство е посланик в Естония. Там Ал Нуайми успява да уреди естонски университети да отворят врати в ОАЕ. Десетки арабски фирми инвестираха в имоти и бизнеси, а стокообмена между двете държави нарастна лавинообразно.


За Благоевград тази среща е знакова - в последните няколко години наш кмет не е стъпвал в което и да е посолство. Двете страни се споразумяха за сътрудничество в конкретни сфери, сред тях образованието и туризма.


"Изключително съм впечатлен от Негово Превъзходителство. Той прояви интерес към бизнеса и образованието в Благоевград и пое ангажимента заедно да успеем да привлечем инвестиции от ОАЕ в Общината, подчертавайки значимостта на едно общо и надеждно партньорство", каза за Югозапад Днес кметът на Благоевград Илко Стоянов. По думите му, предстоят още срещи, на които ще се уточнят конкретни проекти, по които Благоевград ще работи с ОАЕ.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page