top of page

Какво научихме от изборите в Благоевград?

Ниска избирателна активност, страх от машинното гласуване и една новина, която потвърди прогнозите на политолозите у нас: "Има такъв народ" с кандидата си за кмет Илко Стоянов изпревари кандидатите на ГЕРБ и БСП. Дали това не беше шамар в лицето на статуквото?


Скучно, вяло и безлично премина изборният ден в Благоевград. От право на глас малко над 65 000 души в община Благоевград, гласа си са пуснали едва 18182 души, което е около 27 процента от електората в града. По неокончателна информация, адвокат Илко Стоянов печели с 37 %, втори е досегашният кмет Румен Томов с 29 %, а трети за всеобща изненада остана подкрепеният от ГЕРБ Андон Тодоров с едва 20 %.


Докато партийните централи правят разбор, от резултатите в Благоевград може да се научат много неща за предстоящите парламентарни избори. Най-важното е, че моделът ГЕРБ изглежда вече не отговаря на електоралните нагласи, а партията на Слави Трифонов набира скорост. Кандидатурата на ГЕРБ в Благоевград раздели партийните членове на две- Тодоров, който до скоро беше един от най-върлите противници на ГЕРБ им бе спуснат като с парашут. Дори най-заклетите гербаджии в Благоевград недоумяваха защо. Резултатът е налице- свличането на първата политическа сила в града до третото място е направо шамар в лицето на партията на Бойко Борисов.


Досегашният кмет Румен Томов също няма много поводи за радост- 29% е нищо на фона на гласовете, които получи през 2019-а. Тепърва ще се анализира какво не му достигна, но прогнозите за балотажа идната неделя никак не са розови са подкрепеният от БСП Томов. Радостта, че са успяли да изтикат ГЕРБ не бива да замъглява погледа на щаба му- това не е победа на Томов.

Изборите в Благоевград са ритник за статуквото и най-добре отразяват политическата обстановка у нас.

Макар рекордно ниската избирателна активност да показва отвращение към изборите, има и хубави новини. Днес нямаме сигнали за купен вот или други изборни престъпления. В проблемните ромски секции имаше десетки автомобили на жандармерията, които малко или много попречиха на изборната търговия. Новият шеф на полицията Георги Кандев си свърши работата. В ОИК също нямаше постъпили сигнали.

Машинното гласуване не бе единствената причина за отдръпването на избирателите от секциите. Да, имаше страх у старото поколение, но с една по-добра разяснителна кампания, и най-неуверените ще видят ползите от машинното гласуване.

Тепърва очакваме да видим резултатите и на останалите кандидат-кметове. Сега е от изключителна важност кой кого ще подкрепи за балотажа.

Очаквайте още информация!

Екип Югозапад Днес

bottom of page