top of page

Историческа съвместна визита на президент и премиер в Благоевград за 150 години Гоце Делчев

Държавният глава Румен Радев и премиерът Кирил Петков бяха посрещнати от кмета на Благоевград Илко Стоянов- това е и първият път, в който министър-председател и президент посещават заедно Община Благоевград. Градът се превърна в епицентър на тържествата по случай 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.В Благоевград президентът Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков участваха в тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Преди това обаче двамата Първи се срещнаха с кмета на Благоевград Илко Стоянов- това е и първата съвместна визита на президент и премиер в Община Благоевград. След срещата Румен Радев, Кирил Петков и Илко Стоянов поведоха тържественото шествие в памет на Гоце Делчев, в което се включиха стотици граждани.

„Гоце Делчев е символ на свободата, един от най-великите революционери, герой, идеолог“, заяви премиерът в словото си. „Историята, много хора казват, трябва да се чете и да се знае, не трябва и да се забравя. И това наистина е така. Но историята също така трябва да се разбира. Героите трябва да се почитат, но и да се разбират техните идеи и завети“, посочи министър-председателят. Петков подчерта, че Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма като за него “светът е единствено поле за културно съревнование между народите”.

"Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред", каза президентът Румен Радев на тържествената церемония пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

Признателните потомци сведоха чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и влиятелни фигури. В ритуала участваха Военно формирование 26 400, Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето” , Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“ и др. Танцово-музикална картина беше изпълнена от Фолклорен ансамбъл „Пирин“.Е. Георгиева,

Югозапад Днесbottom of page