top of page

"Историческа среща" между Илко Стоянов и президента на АУБ Дейвид Еванс донесе съвместни проекти

"Историческа" - така определиха от АУБ срещата между кмета на Благоевград Илко Стоянов и президента на АУБ д-р Дейвид Еванс. За повече от 30 години от съществуването си у нас, университетът никога не си е партнирал с Общината по сериозни съвместни проекти. Причината - нито един кмет до сега не проявил подобно желание.Какво разбрахме от вчерашната среща между Илко Стоянов и Дейвид Еванс? Отговорът е направо учудващ: Общината и университета ще работят по няколко съвместни големи проекти с цел подобряване на живота на благоевградчани. По наша информация, проектите ще бъдат изненадващо големи и сериозни като за първи път ще излязат от рамката на "посещаване на взаимни събития"- на какъвто принцип бяха отношенията на двете институции до сега. Повече от два часа и половина, Стоянов, придружен от шефа на звено "Образование и иновации" в Общината Дамян Качулски, гостува на президента Дейвид Еванс. В кулоарите на университета се говореше, че това е първата работна среща между кмет и президент от създаването на образователната институция.

"Не отидох на срещата само като кмет- отидох с нагласата, че ще бъдем партньори. Ще работим по стратегически проекти и вече сме сформирали работна група, която започва да работи още другата седмица. Изключително съм удовлетворен, че взехме важни решения за сътрудничество, което ще помогне на развитието на Благоевград", каза за "Югозапад Днес" кметът на Общината Илко Стоянов.


Макар университетът да е в Благоевград вече 30 години, до този момент нито един кмет не съумя да използва този факт в перспектива. Диалогът между Община Благоевград и АУБ от години всякаш беше само формален. До вчера, когато Илко Стоянов и Дейвид Еванс седнаха и се разбраха, че отношенията между двете институции ще влязат в нова фаза.


В интервю за "Югозапад Днес" д-р Еванс каза, че една от целите на АУБ е да стимулира оставането на младите хора в България, но и да спомогне за по-добър живот в Общината. Кметът на Благоевград Илко Стоянов пък обеща още в предизборната си програма, че ще "рестартира и задълбочи" отношенията на Общината с АУБ.


Проектите, по които Общината и АУБ ще работят ще бъдат представени пред обществеността най-вероятно в края на другия месец, казаха наши източници от Общината.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page