top of page

Интервю с Цветана Хайдушка за проекта "Месец в музея"

От началото на този месец Американският университет и Регионалният исторически музей в Благоевград си партнират по специален проект "Месец в музея". Студентите от АУБ разработват задачи в четири основни насоки: дигитализация, стратегия за развитие, комуникация и маркетинг. Югозапад Днес се свърза с ръководителя на проекта Цветана Хайдушка, която разказа повече за съвместните инициативи на двете институции.Разкажи повече за проекта? Проектът "Месец в музея" се породи като естествено разгръщане и задълбочаване на предишни проекти, по които студенти от АУБ работеха съвместно с Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград. През последните три години студенти, сред които и самата аз, създаваха в рамките на курсовете си по Журналистика и масови комуникации документални филми, блогове и сайтове свързани с историята на Благоевград, за които черпеха вдъхновение от музейните експонати. Всичко започна с посещение в музея и идеята да представим изложба от портрети „Лицата на града“ точно там. Работата по този и много други проекти доказа, че студентите могат да бъдат полезни на музея като помогнат да се създаде по-интерактивно съдържание, което да ангажира посетителите. Всеки един, който се е докоснал до магията на музея и всички истории свързани с него може да потвърди, че той е пълен със съкровища, които чакат да бъдат открити.

Така по време на среща между Президента на АУБ Д-р Дейвид Еванс и Декана на студентите Сабина А. Вийн с Директора на РИМ д-р Кирил Алексиев, на която присъствах и аз се породи идеята за лятна програма, по време на която студенти да разработят идеи как музеят да стане по-достъпен и интересен.


Как се роди идеята за тази среща?

Както казах, вече три години работим успешно с музея. През това време много пъти сме говорили с д-р Алексиев колко важна е колаборацията между двете институции и за желанието ни да развием една по-голяма стратегия. Тогава посещавах музея като студент, главно в моментите, когато имах нужда от презареждане на идеи или някой урок от историята, който да помогне в моментите, когато студентската преумора надделяваше. След една такава дискусия преди няколко месеца поставих инициирането на такава среща в списъка си със задачи. Няколко дни по-късно срещнах д-р Еванс, докато се разхождаше с кучето си. В главата ми се появи урокът за elevator pitch -моментът, в който имаш две минути да разкажеш за идеята си, защото случайно си засякъл правилния човек в асансьора. Тогава реших, че вместо да разписвам дълги мейли, по-добре би било да се представя лично и да разкажа накратко за инициативите ни с музея. Д-р Еванс беше много заинтригуван и сподели, че в САЩ е работел успешно по такова партньорство между университет и местен музей. Няколко седмици по-късно се стигна и до разходката из музея, по време на която започнахме да генерираме идеи за сътрудничество. Първата осъществена идея е точно проекта „Месец в музея“.


*Ръководителят на проекта "Месец в музея" Цветана Хайдушка в средата


Кои са участниците и какви са техните задачи?

През юли избрахме 7 студенти от АУБ, с афинитет към историята и медиите, които да помагат с проекта. Подборът на участници е изключително пъстър - има студенти, които са живели в Канада, както и такива, които са прекарали живота си в ангажименти с различни местни ученически организации и студентски клубове, и не беше никак лесен – за 7 места кандидатстваха 25 студенти! Заради естеството на работата ни трябваха българи. Пет от тях – София, Велизара, Кристиян, Димитър и Калина, са благоевградчани - повечето от тях преоткриват музея, който не са посещавали от деца, а в допълнение имаме една бургазлийка, Лина и един петричанин, Христиaн, които допринасят с идеи от техния град. Имаме представители от всички специалности в университета. София, Велизара, Кристиян и Лина са в последната си година от обучението. Те вече много умело прилагат наученото за реклама, съдържание в социалните мрежи и разказване на истории. Димитър е третокурсник, който се зае със задачата да прави маркетинг анализ и да проучи за идеи от света, които да адаптираме. Християн е второкурсник и е нашият IT човек. С него обсъждаме разработването на мини игра, която да ни припомня някои позабравени български думи. Калина е най-свежото ни попълнение. Тя ще влезе в първата си лекция чак след месец, но пък ние вече се погрижихме да я посрещнем официално в сградата на университета както подобава – с плисната вода и здравец за успех.

Още в първия ден усетих ентусиазма и желанието им да „събудят“ града и се радвам, че имам възможността да работя с тях.


*Участниците в „Месец в музея“ в прототипа на класна стая в килийно училище в Регионален исторически музей - Благоевград. Отляво надясно: Христиaн Янкулов, Лина Чакърова, София Дренкова, Калина Грънчарова, Димитър Донев, Велизара Станоева, Кристиян Начев, с ръководител на проекта в ляво отпред – Цветана Хайдушка.


Заниманията ни са разпределени както в сградата на музея, така и в базата на университета. Студентите разработват задачи в четири основни насоки: дигитализация, стратегия за развитие, комуникация и маркетинг. Още при първата ни работна среща с директора на музея се обединихме около общата цел да извадим от рамката схващането за това какво представлява един музей. Докато на пръв поглед това, което виждаме са витрини с експонати, всъщност всеки един предмет разказва история, която ни помага да разберем днешния свят по-добре. И тъй като тези истории са на пръв поглед скрити, ние се стремим да ги покажем и разкажем по увлекателен начин. Кога приключва инициативата? Ще има ли продължение? Проектът започна на 2-ри август и ще продължи до края на месеца. При успешен завършек Американският университет в България има силното желание да продължим работата по тази, а и много други инициативи, свързани с развитието на Благоевград.

С какво този проект ще бъде полезен на Благоевград и кой го финансира? Ние се стремим да напомним на благоевградчани каква ценност имаме в града. Както споменах, повечето от участниците, включително и аз самата сме израснали в Благоевград, но не осъзнавахме какво културно богатство представлява музеят. На първо място бихме искали да разкажем всичко научено на нашите приятели, роднини, познати и непознати. И тъй като в университета сме изградили навика да работим върху проекти, които приобщават, ще работим върху материали, които да разказват историите и на английски език, така че те да са достъпни до всички чуждестранни граждани и туристи. Важно е да споменем, че въпреки, че фокусът на проекта е върху музея, ние не ограничаваме усилията си само до самата сграда, а изследваме и всички околни места, свързани с постоянните и временни изложби там.

Проектът е финансиран от щедри спомоществователи, които в желанието си да подкрепят финансово студенти в Американския университет в България, които заради пандемията от Ковид-19 не са успели да заминат на традиционната Work and Travel лятна бригада в САЩ, създават дарителски фонд. Благодарни сме им, защото от една страна студентите ще могат финансово да подпомогнат следването си в АУБ, а от друга, те ще придобият ценни умения и професионален опит, които ще им бъдат полезни и след като завършат. И най-вече – чрез проекта „Месец в музея“ всички ние се чувстваме полезни и обединени от каузата за развитие на общия ни дом – Благоевград.Цвета Митова,

Югозапад Днес


bottom of page