top of page

Имаме 5 минути да гласуваме с машина


По новите правила първи ще гласуват благоевградчани на местния вот на 27 юни


До 5 минути ще има всеки избирател, за да гласува с машина. Ако за това време не е успял да се справи, устройството ще се изключи. Това стана ясно на заседанието на ЦИК вчера по време на обсъждането на методическите указания за частичния местен вот на 27 юни в Благоевград. Това обаче ще е валидно и за парламентарните избори на 11 юли, тъй като машините, с които ще се гласува на двата вота, са от един и същ модел, предава 24 часа.


В случаите, в които избирател стои повече от 2 минути пред машината, член на секционната комисия ще трябва да го попита дали има затруднения и да му даде указания как да подаде електронния си вот. Експерименти на ЦИК обаче показаха средно време за вот с устройство около минута и 10 секунди. За 11 юли електронната бюлетина ще е от 2 страници. Около 423 машини ще са нужни за секциите в чужбина, като по 2 устройства ще има в тези, в които са гласували над 350 избиратели. Всяка секция с машинно гласуване извън страната ще разполага с по 5 смарткарти, или общо 2200. За вота в страната комисията обсъжда вариант по 2 машини да има в секциите с над 450 избиратели.


Поне 3 години професионален опит пък трябва да имат експерти на партии, коалиции, организации с регистрирани наблюдатели за вота, за да участват в одитирането и сертифицирането на машините за изборите. То отново ще се извърши от Държавна агенция “Електронно управление” и институтите по стандартизация и по метрология по методология, изготвена от тях, както предвижда Изборният кодекс.


Изискването към външните експерти, които ще имат право да наблюдават процеса по сертифициране и одитиране на машините, е те да са висшисти със специалности в сферата на информатиката и компютърните науки. Партиите, коалициите и организациите, регистрирали наблюдатели за вота, ще имат право на един представител, а БАН до двама, пише в решението на ЦИК.

bottom of page