top of page

Имало ли е политически натиск върху директорката на профилираната гимназия "Пейо Яворов" в Петрич?


Уволнената директорка на петричката профилирана гимназия "Пейо Яворов" Таня Георгиева твърди, че върху нея е извършван политически натиск от страна на кмета на града Димитър Бръчков, началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов и депутатът от ГЕРБ Георги Динев. През март тази година Окръжен съд-Благоевград я възстанови на работа и определи заповедта за уволнението й като незаконносъобразна. ВКС има последната дума.


Сагата на Таня Георгиева започва през 2016-а, когато печели конкурса за директор на профилираната гимназия. За апетитния пост обаче се бори и учителката Кристина Касабова, спрягана за една от инициаторките за уволнението на Георгиева. По-късно именно Касабова бе назначена на нейното място. В голямо разследване сайтът на informiran.net посочва, че от назначаването си през 2016-а до уволнението си през 2020-а, директорът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов разпоредил рекордните 30 проверки на учителката. Още с встъпването си в длъжност тя станала неудобна на общината в Петрич, тъй като сигнализирала за съмнителни нарушения, свързани с изпълнения на обществена поръчка за ремонт на училището на стойност няколко милиона лева: по непотвърдена информация въпросният ремонт се извършвал от приближени фирми на депутата Георги Динев и кмета Димитър Бръчков. Следват привиквания в общината, устни заплахи и натиск от РУО. Опитите да я остранят от поста й чрез проверките от РУО удрят на камък- във всички тях директорката е изрядна. От стреса Георгиева колабира в кабинета си, а по-късно развила онкологично заболяване.

"На 13.09.2019 г. бях извикана на среща с кмета г-н Бръчков, с г-жа Нина Попова – директор на дирекция “Образование” в община Петрич, и народния представител г-н Георги Динев. На тази среща присъства и съпругът ми. На нея бях притискана да си подам оставката като директор на гимназията и ми беше “наредено” да не присъствам на тържеството по повод на откриването на учебната година със заплахата, че ако отида, ще бъда освирквана и прогонена от целия колектив и от учениците на учебното заведение. Аз категорично отказах да се поддам на натиска въпреки заплахите и тормоза върху мен“, казва Георгиева в официална позиция в YouTube.


Доноси на колежки, наредили се за поста на Георгиева, анонимни жалби и отровна атмосфера направо смазали директорката. Тя разказва, че от РУО в Благоевград я привикват на среща в началото на 2020-а. Уплашена и шокирана от случилото се, отива на срещата с адвокат.


"Господин Златанов ни покани в кабинета си, но когато разбра, че съм с адвокат, той многократно заяви, че среща няма да се провежда, докато не останем само двамата с него. Това затвърди у мен убеждението, че целта на срещата е била отново да бъда подложена на психологически тормоз да напусна поста си. Когато г-н Златанов разбра, че имам право да бъда с адвоката си и че няма да остана сама на среща с него, той прекрати срещата. Фактът, че началникът на РУО – Благоевград ме накара да пътувам от Петрич до Благоевград, без реално да има за какво и без да е налице извършването на каквато и да е служебна дейност, неминуемо може да бъде определено като оказване на тормоз от ръководен орган спрямо подчинен служител. Такъв тормоз, смея да твърдя, е незаконен", казва Таня Георгиева в изявлението си.


Очаквано в началото на 2020-а Георгиева е уволнена след заповед на Ивайло Златанов. Мотивите му са, че заповедта за уволнение е на основание чл. 328, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда – тоест липса на качества за ефективно изпълнение на работата, което буди съмнение, тъй като по време на времето си като директор, Георгиева отбелязва значителни постижения за училището. Решена да обжалва заповедта на Златанов, директорката подава жалба в съда в Петрич. По наша информация, нито един адвокат от града не се престрашил да я представлява в съда. Така Георгиева се принуждава да назначи адвокат от София. Първоинстанционният съд в Петрич потвърждава уволнителната заповед на началника на РУО Ивайло Златанов, след като в хода на делото са разпитани 10 свидетели и приети няколко експертизи.

След съдебна битка, продължила цяла година, в крайна сметка през март тази година Окръжен съд – Благоевград възстанови на работа бившата директорка на Профилирана гимназия “Пейо Яворов” в Петрич Таня Георгиева. Въззивните съдии признаха наложеното “уволнение”, обективирано в Заповед № РД-06-18/08.01.20 г. на началника на РУО Ивайло Златанов за незаконно, и отмениха заповедта като незаконосъобразна. Гимназията е осъдена да заплати на ищцата сумата от 12 519 лв. за времето, в което е останала без работа – за срока от 09.01.2020 г. до 09.07.2020 г. включително, както и сторените разноски по делото и в двете съдебни инстанции.


В Петрич случаят на Таня Георгиева придоби почти обществено значение. Местните се оплакват, че институциите се използват за бухалки за нечии интереси. В момента всички чакат решението на ВКС, тъй като делото е триинстанционно.


Още информация по темата :

https://www.informiran.net/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%BC%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%83/


https://www.youtube.com/watch?v=Mi6Y99EUot8


bottom of page