top of page

Илко Стоянов пред Сашо Диков: Обещал съм да бъда почтен

В интервю пред Сашо Диков в предаването "Евродикоф" кметът на Благоевград говори за злоупотребите в СБАЛО "Свети Мина", финансовата децентрализация, проблемите на Благоевград и Слави Трифонов.Кметът на Благоевград Илко Стоянов беше гост на предаването "Евродикоф" с водещ Сашо Диков в петък вечер. Ето и основните акценти от интервюто:


На въпрос на Сашо Диков какво се случи с милиардите за саниране за Благоевград по времето на управлението на ГЕРБ и защо Цигарената фабрика в града затвори врати:

"Санирането на Благоевград не беше саниране, а опаковане. И аз като Вас съм поставял тези въпроси, но отговори няма. Ние всички сме наблюдавали този процес: от разминаването на цените до качеството на материалите и др...В последните десет години тези злоупотреби се просмукаха навсякъде и за съжаление не могат да се почистят изведнъж..

Затварянето на Цигарената фабрика в Благоевград се отрази по ужасен начин на града. Унищожиха го! Едно печелившо предприятие, което издържаше града. Там работиха около 2000 човека и то на добри заплати! За мен като кмет сега седи предизвикателството да намеря алтернативата на всичко това. Няма какво да чакаме някой да ни оправи, спасението е в нас самите. Спасението на давещите се е в самите давещи се. Паднаха ни се трудни и динамични времена, но все от някъде трябва да започнем", заяви Илко Стоянов.


За финасовата злоупотреба в СБАЛО "Свети Мина", при която изчезнаха 200 000 лева след като Илко Стоянов нареди одит в онкоболницата в Благоевград:

"Подаден е сигнал в прокуратурата съвсем официално, преди това тя се е самосезирала, тъй като става въпрос за присвояване на средства в особено големи размери", каза кметът на Благоевград. По думите му схемата е текла минимум от две години, в които парите за лекарства на онкоболните пациенти са осчетоводявани уж за лекарства, но вместо това били насочвани към взаимноспомагателната каса, от където ги теглел счетоводителят Г. Календерски. Междувременно на дистрибуторите на лекарства към болницата са пускани само частични плащания. "Лицето, което нарежда сумите към банковата сметка на взаимоспомагателната каса и лицето, което е управител на тази каса е едно и също. Така и входът, и изходът на тази схема се държат от едно и също лице: бившият счетоводител на болницата.. Откъде накъде пари, които са публични се местят във взаимоспомогателна каса?", заяви Стоянов и подчерта, че и в момента в СБАЛО "Свети Мина" тече финансов одит.

"Къде спа толкова години предишният шеф на болницата?", попита Сашо Диков и разкри, че е успял да се свърже с бившия счетоводител Г. Календерски, който му отказал интервю, тъй като адвокатите му забранили да говори.

Илко Стоянов на въпрос на Сашо Диков за финансовата децентрализация:

"Не спирам да говоря за финансова децентрализация. Нека да има непрекъснат контрол върху кметове, как се харчат парите и за какво отиват. Дай Боже да стигнем до тези стъпки, защото аз съм за много сериозна финансова децентрализация. Не само за 6 процента, а за 60! Парите трябва да остават там, където им е мястото. Трябва да можем да реагираме при бедствия, при аварии, а не да се молим, когато нещо се случи. Децентрализацията ще спомогне и за намаляване на корупцията. В срещите си с президента, премиера и министри непрекъснато разговарям по тази тема и виждам разбиране, надявам се да имаме и стъпки в тази посока",


На въпрос на Сашо Диков дали Слави Трифонов му е издавал заповеди:

"Абсолютно никакви заповеди не ми е издавал Слави Трифонов. Още преди да се кандидатирам за кмет, той ми постави само едно условие: просто искам да бъдеш почтен и искам само това от теб. Нито веднъж не се е обадил да поиска нещо или да ми заповядва", категоричен бе кметът на Благоевград Илко Стоянов.


Цялото интервю в линка тук :https://www.youtube.com/watch?v=Stdjk-GpQ3M


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес,

Източник: Еврокомbottom of page