top of page

Илко Стоянов: Не участвам в задкулисни договорки, искам реална промяна за Благоевград


Няма да участвам в политически пазарлъци и няма да позволя задкулисни договорки, каза победителят на първия тур на изборите в Благоевград Илко Стоянов, кандидат на „Има такъв народ“ в интервю за Югозапад ДнесГ-н Стоянов, победихте опонентите си на първия тур на частичните местни избори в Благоевград вчера. От кого очаквате подкрепа за предстоящия балотаж?

Очаквам подкрепа от избирателите и гражданите. Аз съм поставил програма и имам конкретни цели. Няма да влизам в никакви задкулисни и партийни договорки. Аз искам хората да се обединят около програмата и идеите за развитие на Благоевград, които съм поставил. Искам почтена и честна подкрепа от избирателите, които искат да променят статуквото.

През цялото време се стремяхме да водим чиста, модерна кампания, с която да обединим гражданите и заедно да направим тази важна промяна за Благоевград. От моя щаб не излезе нито един компромат. Искаме сблъсък на идеи, а не жълти компромати и велики обещания. Имаме разумни, реално изпълними цели и бягаме от всякаква демагогия. Аз поставих точни, конкретни цели и обещах само едно- да бъда почтен.


Какви са очакванията Ви за балотажа в неделя?

Очаквам всички граждани, които искат реална промяна в управлението на Благоевград да ме подкрепят. Моля избирателите да не се поддават на внушения. Докато другарите от БСП по типичен за тях начин се опитват да манипулират хората са си сключили задкулисни договорки с действащ кмет на ГЕРБ. При мен няма договорки, аз разчитам само на честния и почтен вот на гражданите. Осем години се боря срещу модела Камбитов, а те се опитват да ми го пришият и разчитат на късата памет на хората. Нямам нищо общо с Камбитов, нито с който и да е от дежурните „политици“ на Благоевград.

За разлика от много други аз не съм бил партиен член. За да участваш в обществения живот ти си длъжен да ползваш регистрация на партия. Припомням, че същото направиха 600 души на последните избори, участвайки в листите за общински съветници. Когато хората гласуваха за тези общински съветници, за кого гласуваха: за личности или за определена партия? Винаги съм търсил антисистемни регистрации, имено за да участвам срещу партиите на статуквото. Борил съм се срещу тази система и ще продължавам да го правя, защото това са личните ми убеждения. Хората трябва да имат гражданска позиция и да бъдат активни.


Ако станете кмет на Благоевград, кои са първите промени, които ще направите?

Категорично ще направя промени в общинската администрация. Това няма да бъде само смяна на личности, но и смяна на структурата, и механизма, по който работи Общината. Вече ще има отчетност, вече ще има достъпност за всички граждани. Хората ги интересуват проблемите от реалния им, всекидневен живот- проблемите с бездомните кучета, които вече нападат и деца. Фактът, че в Общината през уикенда никой не си прави труда да вдигне дежурните телефони и да окаже каквото и да е съдействие. Липсата на всякаква чуваемост и достъпност.


Всичко това е типичната партийна комунистическа история- правят се безсмислени предприятия, назначават се хора, просто за да се получават гласове на изборите. При мен ще се работи по модерен и прозрачен начин, по който да се решават конкретни проблеми без да се протака с месеци. Разберете, Общината разполага със всички възможности, има ресурс, има персонал. Същевременно обаче не се решава нито един проблем на обикновения човек. Всичко е въпрос на организация и амбиция да се решават проблемите- нещо, което липсва на сегашното ръководство на Община Благоевград.

Повече няма да се работи по този начин. Всеки месец ще се отчитам пред хората и ще бъда на тяхно разположение за всички проблеми, които срещат. Мога да нося отговорност и ще го направя!


Екип Югозапад Днес

bottom of page