top of page

Илко Стоянов: Длъжни сме да бъдем обединени, единни и силни!

Благоевградската общественост отбеляза националния празник на България с богата и емоционална програма. Цвете имаше за всеки паметен знак в града, а символичното пускане на бели гълъби с послание за мир и разбирателство развълнува благоевградчани. В празнично слово кметът Илко Стоянов каза, че "заради онези, които дадоха живота си за Свободата, ние сме длъжни да бъдем обединени, единни и силни!". Вижте още


Кметът на общината Илко Стоянов положи венец и сведе глава в знак на признателност пред паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, начело с Майор Павлович Орлински през 1878 година.

Честванията продължиха с празнично шествие, което тръгна по ул. „Трети март“ и стигна до площад „Македония“.

Там с военни почести бе издигнат националният флаг. Трибагреникът се извиси над площадното пространство под звуците на химна на Република България.

Със силни думи кметът на община Благоевград Илко Стоянов се обърна към жителите и гостите на Благоевград. „Освобождението ни дава изключително много! Дава ни възможност да живеем в един по-добър и спокоен свят, дава ни надежда! Но и много ни е взело! Битката за Свободата е отнела човешки животи, на много от онези, които безстрашно са се борили и са загинали, но завинаги ще живеят в нашите сърца! Хора, като Ботев, Левски, Георги Бенковски, Георги Обретенов, Иларион Драгостинов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Мите Марков, Георги Измирлиев - Македончето... За тези и още стотици революционери, които са отдали живота си за Освобождението на България - заради тяхната памет сме длъжни да бъдем обединени, единни и смели! Защото, „Съединението прави силата“, каза в част от тържественото си слово кметът Стоянов.

С послание за разбирателство и с призив за мир на площад „Македония“ бяха пуснати бели гълъби. Те полетяха високо в небето над Благоевград.

По идея на общинското ръководство тази година се провежда инициативата „Цвете на всеки паметен знак за 3 март“. Представители на благоевградски училища положиха цветя и сведоха чела пред паметта на онези, които ни завещаха бъдеще.

По време на честванията бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и отци от православен храм „Въведение Богородично“.

Участие в празненствата взеха и Бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, Национално дружество „Традиция“ – клон Благоевград и деца от ФГ „Бисери“ към ЦЛТРДБ, които изпълниха песента „Хубава си моя горо“.

На събитията присъстваха още председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, главният секретар на областна администрация Стоян Христов, полковник Митко Балтов, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград Силвия Домозетска, представители на културни и учебни институции, представители на политически партии, служители от общинска и областна администрация, общественици, граждани и гости на града.

Водещи по време на честванията бяха Антон Велев и Яна Стамболиева.

Празничният ден продължава с „Училище за юнаци“ Инициативата започва в 11.00 часа на площадката пред Регионален исторически музей – Благоевград. Събитието е организирано от Регионален исторически музей – Благоевград, РК „Традиция“ Благоевград и Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк – Благоевград. Днес всички експозиции на музея ще бъдат достъпни за посетители с безплатен вход.


От 13:45 часа в кино „Синемакс“ ще бъде прожектиран и филмът „Ботев“. Продукцията показва неизвестни факти от биографията на големия поет и революционер. Режисьор на филма е Максим Генчев, а в ролята на Христо Ботев влиза актьорът Деян Жеков.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page