top of page

Кампанията в Благоевград: Цирк и още нещо!

Брънч, джаги, статуи, пистолети, говорещи котки и билбордове за стотици хиляди левове. Предизборната кампания в Благоевград приличаше на шоу "Таланти и чудаци" с елементи на евтин популизъм и нито едно сериозно послание. Липсата на идеи в замяна на крещяща, пародийна демагогия направиха за смях един куп кандидат депутати. Комедийното шоу, което трябваше да мине уж за позитивна кампания, показа слаби платформи, липса на качествени кандидатури, ПР-и буквално извадени от кръчмата, но и тотално непознаване на проблемите на обикновените хора. Всичко това обаче остави усещането, че на подобни политици не бихме поверили да управляват количка за пуканки, камо ли съдбата на държавата. За щастие, ако случайно някой се помисли за велик, изборите винаги го поставят на място. В тази публикация няма агитация, имена на партии и политици! В деня на размисъл, най-хубавото нещо е наистина да помислим. Вижте ощеВ продължение на месец Благоевград представляваше циркова арена на кандидат депутати, в която гротеската взе надмощие над сериозните идеи. Брънч, джаги, статуи, пистолети, говорещи котки и билбордове за стотици хиляди левове. Това скъпо удоволствие по нищо не коренспондираше със състоянието на града и държавата.

Предизборната кампания в Благоевград приличаше на шоу "Таланти и чудаци" с елементи на евтин популизъм и нито едно сериозно послание. Липсата на идеи в замяна на крещяща, пародийна демагогия направиха за смях един куп кандидат депутати. Фейсбук и социалните мрежи прегряха от предварително записани видеа и чужди на народа инициативи, в които никой никъде не даде една сериозна заявка за качествено, експертно управление.

В Интернет не липсваше и неизменното усещане на елитарност- много от кандидатите се капсулираха в своите си кръгове и даваха акъл по всички въпроси. Не дай си Боже някой да ги разкритукува- на момента се появяваха десетки "сектанти", които смазваха всяко чуждо мнение. От лагерите на различните кандидати се обиждаха на "тролове" и "крадци" и единственото, за което се напънаха, беше да досаждат на благоевградчани в пазарните дни.

Най-тъжното от всичко обаче е, че докато денонощно демонстрираха усещането си за елитарност и експертиза във Фейсбук, кандидат политиците забравиха, че цената на едно яйце стана близо лев, а само преди пет месеца спекулата с цените на олиото накара стотици да се редят на невиждани от соца насам опашки.

Не се чу и смислен дебат, впрочем такъв тотално липсваше. Обикновеният човек се информираше от платени публикации в отделни медии, а сеирджиите се интересуваха само от коментарите под тях.

Демагогията се лееше от всички страни- чуха се безумни "идеи" за национализация на частните имоти на Цигарената, за намиране на инвеститори от Южна Корея, за построяване на жп линия Благоевград-Солун, че дори и за превръщането на Ловния Дом в хотел, казино и спа. С други думи, изговориха се един куп велики обещания.

Комедийното шоу, което трябваше да мине уж за позитивна кампания, показа слаби платформи, липса на качествени кандидатури и ПР-и буквално извадени от кръчмата. Точно това разминаване в реалността на кандидатите и народа е единствената разделителна линия, за която политиците всъщност трябва да говорят. За толкова много избори местните политици така и не разбраха, че екипът им трябва да бъде сериозен и експертен, без да е нужно цирково представление. За щастие, ако случайно някой се помисли за велик, изборите винаги го поставят на място.


Ако петите поредни избори в рамките на две години не излъчат редовно правителство, най-много ще пострадат именно общините. За градове като Благоевград то ще е повече от видимо. На изборите в неделя обаче сметката ще платят обикновенните хора.

В деня на размисъл, най-доброто нещо е наистина да помислим!Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

Снимка: Интернет

bottom of page