top of page

Иван Костов: Няма да сме Трифонова държава, няма да сме и държава на президента Радев

Бившият министър-председател коментира резултатите от изборите у нас и бе категоричен, че отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на лидера на ИТН Слави Трифонов


Бившият премиер коментира, че кабинетът на ИТН няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание, тъй като те вече заявиха това и правителството "ще увисне на милостта" на ДПС и ГЕРБ: "Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Това ли е решение за ИТН? Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство.Това означава, че политическата система в страната рухва". Според Иван Костов Николай Василев трябва да направи граждански избор дали да бъде кукла на конци.

"В кабинета на тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите 3:5:8, ако не той? И сега изведнъж нямало порции", каза Костов за Николай Василев, който беше предложението на Слави Трифонов за министър-председател.


В предаването "12+3" Костов коментира, че бунтът досега е бил да не сме Борисова държава и добави: "Няма да сме Трифонова държава, няма да сме и държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република".


Той подчерта, че провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание: "Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация". По думите на Иван Костов и президентът не е направил добър състав на служебния кабинет. Отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на лидера на ИТН - Слави Трифонов, категорично посочи бившият премиер: "Трифонов беше заявил, че ще носи отговорност за хората, които ще бъдат в НС от негово име, т.е. за 62-ма или 65 души, но Конституцията казва, че ИТН и лидерът на партията стават отговорни пред цялото общество - в момента, в който получат мандат за съставяне на правителство. Трифонов става отговорен за съдбата на страната, дали ще я вкара в нова криза", каза още Костов


Източник: БНР


bottom of page