top of page

Ивайло Златанов: Призовавам за спазване на мерките в училищата. Подготвени сме да преминем онлайн

Към този момент в област Благоевград има 41 карантирани паралелки с 851 карантирани поради ковид ученици, каза за "Югозапад Днес" директорът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов. По думите му, благоевградските училища са напълно подготвени да минат в онлайн среда и разполагат с всички технически средства това да се случи. Шефът на РУО в областта беше категоричен, че настоява учителите да носят маски и да се тестват редовно, а тази година от РУО ще проверяват стриктно всички сигнали за насилие в училище и спазването на т.нар. етичен кодекс от страна на учителите. Вижте още"Имаме категорична готовност да преминем към обучение в електронен вариант. На този етап в област Благоевград има 41 карантинирани паралелки с 851 карантинирани ученици. Миналата седмица имахме съответно 46 карантинирани паралелки с 1047 карантинирани ученици, така че се наблюдава известно занижение. Обстановката в областта е динамична и нещата се променят бързо, но каквото и да се случи, ще реагираме своевременно. Призовавам мерките да се спазват, за да ограничим максимално разпространението на болестта и да запазим децата в клас. Всяка малка индикация, дори само зачервено гърло, означава, че е по-добре детето да остане вкъщи. Когато родителите са карантинирани, децата им също не бива да посещават училище", каза за "Югозапад Днес" началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

Той увери, че училищата в областта са подготвени да предлагат и т.нар "синхронно обучение"- когато едно дете е болно, то може да се включи в учебния процес в класната стая в реално време чрез платформата Тиймс. По думите на Златанов, повечето учители в Благоевград имат техническа възможност да включват онлайн и болните си ученици, за да може, макар и виртуално, да участват в учебния процес.

"Настояваме маските в клас да бъдат задължителни за учителите. Имам индикации, че някои учители от Благоевград ходят без маски и това е изключително притеснително", каза още Златанов и призова учителите да се тестват редовно. Той бе категоричен, че родителите трябва да тестват децата си редовно и да не ги пускат болни на училище.


"По отношението на затварянето на училищата, вече имаме опит как да се случи това. Тази година ще действаме премерено, но отговорно. Затварянето на едно училище ще се случва, когато се достигне до 10-процентна заболеваемост като решението ще е на педагогическите и обществените съвети и след разрешение на МОН на база брой заболели ученици", обясни началникът на РУО-Благоевград.


"Едно от важните неща при обучението в електронна среда е учителите да изискват камерите на учениците да бъдат включени. Имаме сигнали, че при предишния локдаун някои ученици просто са включвали устройствата си, но без камера. Апелирам учителите да изискват и да настояват камерите да бъдат включени", каза още Златанов.


Тази година РУО-Благоевград ще проверява всеки случай или индикация за насилие в училище и нарушаването на т.нар. етичен кодекс в училищата. "Правим проверки за поведението и на ученици, и на учители, както и на директори в съответствие със съществуващия етичен кодекс", каза още началникът на РУО-Благоевград и увери, че инспекторите ще работят по всеки случай или индикация за прикриване на училищно насилие, фаворизиране и други проблеми на образователния процес.Ц. Митова,

Югозапад Днес

bottom of page