top of page

За първи път у нас: Малките населени места в Благоевградско избират кмет чрез анкета

Паралелно с изборите за президент и парламент днес, в шест малки населени места в Благоевградско избират кмета си чрез анкета. До този момент кметските наместници се определяха от общинското ръководство. Идеята за анкетите е на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и бе приета с радост у местните жители. "Това е пряка демокрация в действие", коментира той пред журналисти. Към този момент анкетите се приемат с изключителен интерес. Вижте ощеЖителите, които фигурират в избирателните списъци на ГД „ГРАО“ за шестте кметства, в които ще се проведе анкета за кметски наместници днес участват в иновативно проучване на Община Благоевград. То се реализира по идея на кмета на Благоевград Илко Стоянов, а целта e да бъде дадена възможност на хората да изразят своята воля по отношение на претендентите за наместници в селата, в които, съобразно законовите изисквания, същите се назначават по служебен път.

"Колкото повече пряка демокрация, толкова по-добре. Това е не само идеята ми за управление, но и личната ми философия. Когато стигнеш до проблемите на обикновените хора, всъщност вземаш и по-лесни, и по-точни управленски решения", каза за "Югозапад Днес" кметът на Благоевград Илко Стоянов.


Анкетното проучване е отделно и различно от изборите за президент и вицепрезидент и НС и се организира в помещения, различни от определените избирателни комисии, но в близост до тях за улеснение на хората.


В разгара на изборния ден пък изглежда, че към анкетите за кметски наместници има изключителен интерес. Очаква се в някои от тях следващата седмица да има и своеобразен балотаж, заради няколкото кандидати за кметски наместници в две от селата.


Анкетно проучване ще се проведе в:


с. Бучино-Лисия

с. Делвино

с. Дренково

с. Обел-Клисура

с. Горно Хърсово

с. МощанецE.Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page