top of page

За морала на един ректор

Как ректорът на Югозападния университет в Благоевград Борислав Юруков се превърна в нарицателно и защо не подаде оставка преди години, когато университетът още не раздаваше дипломи на Делян Пеевски, Младен Маринов и Иван Гешев?


Днес стана ясно, че КПКОНПИ е установила конфликт на интереси за проф. Борислав Юруков, ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски". Според комисията, ректорът си разписвал заповеди за допълнителни възнаграждения. Установено е обаче, че в качеството си на ректор на ЮЗУ от декември 2017 г. до декември 2020 г. включително проф. Юруков е издал 21 заповеди, с които е определил изплащането на допълнителни трудови възнаграждения на себе си на стойност 142 300 лв. От годините в ЮЗУ се шушука, че всички приближени на професора се облажават с дебели бонуси, а всеки който дръзваше да говори по медиите се превръщаше в неприятел на ректора. Мълчанието на останалите в университета може би се дължеше на факта, че според медиите той се разпорежда еднолично и със сумата за представителни разходи на вуза, които са 150 000 лв. на година. А може би ставаше дума и за политически чадър?

Да бъдем честни- през последните няколко години дипломите от ЮЗУ загубиха какъвто и да е престиж с непрестанните новини около бонусите на Борислав Юруков. Дипломите на спорни личности като Делян Пеевски още повече накараха благоевградчани да се съмняват в репутацията на професора. Градските легенди, че най-лесно може да си изкараш диплома в ЮЗУ също не са за пренебрегване. Припомняме, че самият министър на образованието от кабинета ГЕРБ Красимир Вълчев знаеше за неоправдано голямата заплата на ректора и по БТВ миналата година свиваше рамене с оправданието, че заплатите и бонусите се формирали от Ректорския съвет-същият този Ректорски съвет, който спокойно изплати на Юруков 50 000 лв в неизползвани отпуски. Още през май Юруков стана "национален герой" в печалния смисъл на тази дума- професорът втрещи с гигантския размер на трудовите си доходи, декларирани пред КПКОНПИ за 2019 г. - 191 504 лв., или близо 16 000 на месец, което е около 3 пъти повече от заплатата на премиера. Нито един ректор у нас не получава такава голяма заплата, особено пък за ректор на университет, който местните зевзеци прекръстиха на Югозападнал.


С решението на КПКОНПИ днес е наложена глоба на ректора от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага. Проф. Юруков не беше открит за коментар от търсилите го медии.


Благоевградчани обаче се чудят кога Юруков ще се усети, че е време за оставка и тотална смяна на ръководството на Югозападния университет, който можеше да бъде академичен център в региона. Вместо това обаче, ЮЗУ-то се превърна в нарицателно за прогнилата система на висшето образование у нас. И докато от МОН не се усетят, че подобни личности не само уронват престижа на българското образование, но и прогонват студентите извън България, ректори като Юруков ще продължават да си кадруват съвсем необезспокоявано на заплата три пъти по-висока от тази на премиера.


И. Атанасов


bottom of page