top of page

Защо преброяването на домашните кучета е важна стъпка в борбата с бездомните кучета?

От две седмици насам Община Благоевград започна кампания за преброяване на бездомните и домашните кучета на територията на Общината. Каква е целта и как личната отговорност на стопаните ще намали популацията на бездомните кучета?


Благоевград има безспорен проблем с бездомните кучета, който се изостри рязко през последните пет години. Не помогна нито фирмата, която се занимаваше с бездомните кучета, нито общинският приют за кучета- причината е, че бездомните кучета станаха толкова много, че дори и три приюта да бяха построени, пак нямаше да може да събере всички четириноги от улиците на града. Кой наистина е виновен за бездомните кучета? Според експерти от различни фондации, реалният виновник са стопаните, които отказват да кастрират кучетата си и в един момент просто ги захвърлят на улицата. Решението на проблема е кардинално- ако властите имат волята да регистрират, кастрират и чипират всяко куче ( домашно и бездомно) в Община Благоевград, само за шест месеца ще се разбере откъде идва свръхпопулацията на бездомни кучета. Затварянето на кръга с кастрацията и чипирането на вече бездомните кучета неминуемо ще даде резултати по примера на общини като Пловдив, София и дори Смолян.

Благоевград трябва да започне да търси отговорност на стопаните, които изоставят домашните си любимци на улицата. С построяването на приюта, с който администрацията на кмета Илко Стоянов се захвана, ще реши проблемът от части. Една от добрите стъпки, приети в тази насока е кастрацията на всички бездомни кучета в Благоевград, която ще се извърши от ветеринарен лекар от Швейцария в края на октомври. Но преброяването е най-важната стъпка от процеса, казват експерти от различни организации.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page