top of page

Защо освобождаването на Мария Захова като секретар на Община Благоевград е добра новина?

Всъщност през близо двегодишния мандат на Румен Томов, Мария Захова, наричана "златното момиче на БСП" в областта, държеше цялата административна власт в ръцете си. И вместо Общината да блесне с експерти, блесна с бездействие. Позицията "заплатаджия" се превърна в големия проблем на кабинета ТомовДнес със заповед на Илко Стоянов от Община Благоевград са освободени Мария Захова, секретар на Общината и Костадин Шумантов, директор на дирекция „Финанси”. Решението за Захова е взето на базата на проверка на конкурсната документация по нейното назначаване. Установено е, че тя не е отговаряла на изискванията на конкурса за заемане на въпросната длъжност. Но това не е всичко.


Всъщност през близо двегодишния мандат на Румен Томов, Мария Захова, "златното момиче на БСП в областта", държеше цялата административна власт в ръцете си. И вместо Общината да блесне с експерти, блесна с бездействие. Слухове за това, че всички уволнения и назначения по времето на Томов са минавали през нея я превърнаха в противоречива фигура.

Позицията "заплатаджия" беше основния проблем на администрацията на Томов- по думите на работещи в Общината, Захова редовно ровела из списъците с щатните и нещатните бройки, за да може да назначава/уволнява, когото си поиска.


Липсата на експерти беше и основния проблем на Общината през последните две години. Това донякъде обяснява защо не спечелихме един европейски проект- отделът "Европейски проекти" например беше обезглавен и работеше, колкото да се разписва на ведомостта всеки месец.


На служителите в Общината правеше впечатление, че Захова си кадруваше необезпокоявано, а по време на изборите миналия месец, тя си беше част от предизборната кампания на Румен Томов. Общинари твърдят, че Захова даже си позволявала да агитира.


Не видяхме отчет за дейността й като секретар на Общината, но чухме за заплати, каквито почти никой в Благоевград не получава и назначения по партийна линия. Впрочем новият кмет Илко Стоянов най-вероятно ще ги покаже публично и това е едно от най-големите притеснения на предишната власт. Нищо лично- ако Захова искаше да блесне като специалист, спокойно можеше да представя отчет на дейността си всеки месец по примера на общини като Пловдив, Велико Търново и др. Всъщност и до сега малцина знаят каква точно е експертизата на Захова или какво е завършила.


Нямаше "по-деен" секретар от Захова, когато ставаше дума за камерите на журналистите- тя редовно придружаваше зам-кметовете на събития и се радваше на медийно внимание. Друг е въпросът, че секретарите на общини обикновено не се показват на публични прояви, не само защото тази позиция е една от най-заетите в администрацията и изисква изключителна отговорност и внимание, но и поради факта, че тя просто нямаше място там. Присъствието на Захова по публичните мероприятия, свързани с кмета дразнеше благоевградчани и съдаваше усещане за излишна церемониалност и парадност, каквото не подхождаше на позицията й. Всички тези мероприятия, венци, церемонии и снимки тип "Цялото кралско войнство" просто отвратиха хората.

*На снимката Мария Захова придружава зам-кметовете и областния управител на тържествена заря по случай Гергьовден


Преди дни кметът Илко Стоянов каза, че е започнал и дисциплинарно производство срещу Мария Захова и юристката Станислава Иванова, тъй като са проспали сроковете за обжалване на наложена финансова корекция по проект на Община Благоевград за депото на стойност 3 милиона лева. Цяло чудо е, че Захова и отговорните по темата не си тръгват със солена глоба. Подобно бездействие е престъпно, но най-ироничното в случая е, че лайтмотивът на управлението на Румен Томов беше "финансови корекции". Ако не беше за сметка на данъкоплатеца, щеше да е почти смешно.


Според запознати, бъдещите творчески планове на Захова включват пост в Областна управа. И това не е чудно,БСП обикновено си пазят кадрите. Дали това ще е полезно за Областна управа в Благоевград, следва да разберем. Едно е сигурно: като секретар на Общината не я запомнихме с нищо съществено.


За Югозапад Днес:

Е. Георгиева
bottom of page