top of page

Решение на областния управител на Благоевград излага на риск домовете на десетки благоевградчани?

По решенията им ще ги познаете! След като кметът Илко Стоянов лично успя да разреши дългогодишен казус, свързан с остарял регулационнен план, според който десетки домове на живущи на улиците "Митрополит Борис" и "Христо Силянов" подлежат на отчуждаване и премахване, областният управител С. Христов ни в клин, ни в ръкав върна решението на ОБС без адекватно правно обоснование. С връщането на решението обаче от Областна управа реално изложиха на риск стотици благоевградчани, които може да загубят домовете си. Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе категоричен, че ще се бори за хората, живущи на двете улици, а вчера ОБС прегласува решението. Така градоначалникът отново показа грижа за Благоевград, докато областният управител изглежда продължава да трупа негативи. Вижте повече


Кметът Илко Стоянов: Намерихме правната форма да запазим домовете на стотици семейства, областният управител на Благоевград отново саботира решението на обществено значим проблем Общински съвет – Благоевград прегласува върнато от областния управител решение за изменение на застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г., според който десетки домове на благоевградски семейства по улиците „Митрополит Борис“ и „Христо Силянов“ подлежат на отчуждаване и премахване. Точката бе разгледана на извънредно заседание на местния парламент.

„Благодарение на волята на администрацията и тази на Общински съвет, ние започнахме да решаваме един огромен проблем, касаещ стоици хора, живеещи по продължение на двете улици. Успяхме да намерим правната форма, правилния законосъобразен начин да запазим домовете им. И както всеки път, така и сега областният управител, отново се опитва да пречи. В мотивите за връщане на решението той никъде не е посочил по какъв начин законът е нарушен, а функцията му в случая е именно такава – той трябва да проверява решенията по законосъобразност. Областният управител отново си позволява да надвишава правомощията си и да засяга решения, които са в компетенция на местния орган, в случая ОбС“, коментира кметът Илко Стоянов. Той припомни, че точката, приета по време сесия през м. февруари обедини представителите на всички политически партии и бе гласувана с пълно мнозинство. Подчерта и, че след решението на ОбС десетки жители са благодарили на Общината и на Общински съвет. „Очевидно неудовлетворен от факта, че сме напът да решим един обществен проблем, стоящ десетки години пред жителите на Благоевград, получаваме поредното върнато решение. Аз ще продължим да бъда зад хората, ще продължа да защитавам техните интереси, затова ако се наложи ще отнеса съответния въпрос и в съда“, категоричен бе Илко Стоянов. Според досега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано подобно намерение част от сградите в района следва да бъдат съборени, предвид обстоятелството, че регулационните линии преминават през тях.


Югозапад Днес

bottom of page