top of page

Защо намаляването на ДДС върху книгите е важно?


От Асоциация „Българска книга” инициират петиция за запазването на намалената ставка на ДДС, която в момента тече в интернет. От 1 юли 2020-а у нас беше въведена намалена ставка на ДДС върху книгите от 9%. Законът предвижда мярката да има временен характер и да действа до края на 2021 г. Асоциация „Българска книга“ организира кампания за превръщането на намалената ставка в постоянна мярка, както е в държавите членки на Европейския съюз. Съгласно законодателството (Директива 2006/112/ЕО и др.) и съдебната практика на ЕС намалени ставки на ДДС може да се прилагат по отношение на хранителни продукти, лекарства, книги и печатни продукти.

В тази връзка от асоциацията настояват за намаляване на ДДС върху книгите, като предлагат ставката да е не по-висока от 9%.

Книжният сектор у нас беше изключително тежко засегнат в следствие на пандемията, като по време на извънредното положение спадът се оценява на между 50 и 70%. Голяма част от книжарниците бяха затворени, а тези които бяха отворени нямаха клиенти. Книжарите са с вързани ръце, тъй като повечето от тях не получиха никаква помощ от държавата по време на пандемията. Повечето издатели вече отказват да издават нови заглавия, тъй като пазарът се намира в тежка криза. От началото на пандемията у нас правителството не е предвидило нито една мярка в подкрепа на книгоиздаването. Намаляването на ДДС върху книгата беше прието на 1 юли 2021 година, но като временна мярка с продължителност една година. Автори, независими творци, книжари и книгоиздатели буквално се оказаха забравени от институциите. По този повод от асоциацията напомнят няколко от основните причини защо ДДС върху книгите трябва да се намали.

Защо е важна намалената ставка на ДДС върху книгите?

v За да стимулираме издаването на повече и по-разнообразни заглавия;

v За да си купуваме по-качествени книги;

v За да имаме по-голям избор на заглавия;

v За да получим достъп до специализирана литература и нишови издания;

v За да осигурим достойно възнаграждение на труда на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери;

v За да стане четенето истинска държавна политика;

v За да бъдем по-четяща и по-образована нация.


От "Асоциация Българска книга" са изпратили и отворено писмо до Европейската федерация на книгоиздателите, както до министрите на културата на ЕС и до еврокомисар Мария Габриел.

bottom of page