top of page

Защо и как Румен Томов изгуби балотажа в Благоевград?

Кога БСП в Благоевград ще разбере, че има нужда от нови лица, нов председател и нов начин на правене на избори?


Изборната загуба на Румен Томов всъщност беше очаквана. За кандидата, подкрепен от БСП, който спечели изборите през 2019 с рекорден вот от над 60 % одобрение, тази загуба означава не толкова негов личен неуспех, колкото неуспех на БСП в Благоевград. Обграждането му със спорни личности като Любен Милев, който се радва на изключително неодобрение в Благоевград му попречи да спечели тези избори. Факт е, че в инициативният му комитет имаше стари партийци, които отблъснаха електората. Сигналите на червения хардлайнер В. Асийски го потопиха окончателно: полицейските предупреждения на заведения, щабове и граждани с активна позиция се възприеха като репресия и опит за натиск в Благоевград. Вместо да му помогнат, тези хора му попречиха до степен, в която лицето на Румен Томов се изгуби в тази кампания. За никой в града няма съмнение, че Томов е достоен човек, но се беше обградил с лоши съветници. Ако Томов си беше останал напълно независим, резултатът може би щеше да е друг.
Защо Илко Стоянов спечели изборите в Благоевград? Отговорът е прост- Стоянов проведе модерна, умерена и разумна кампания. Заложи на социалните мрежи, което показа, че избирателите у нас вече не се ловят на кебапчета и евтини предизборни обещания. Кандидатът на Слави Трифонов показа на благоевградчани, че се интересува защо улиците гъмжат от бездомни кучета, парк "Бачиново" е в окаяно състояние, зелени зони липсват, както и инвестиции- всичко това докато от щаба на опонентите му просто боравеха със стари партийни методи, в които дори и твърдият електорат на БСП не повярва.


Изборната победа на Илко Стоянов от "Има такъв народ" на Слави Трифонов на балотажа в Благоевград показа две много важни неща, които със сигурност ще важат и на парламентарните избори: Слави Трифонов най-вероятно ще бъде първа политическа сила, а докато старите, утвърдени партии не научат, че е време за нови лица и промяна, ще губят избори.


И. Атанасов

bottom of page