top of page

Защо да осиновим куче от Общинския приют в Благоевград?

Осиновяването на бездомните кучета е благородна кауза, с която се ангажират все повече благоевградчани. Въпреки липсата на добра държавна стратегия, общинският приют към Община Благоевград поде адекватна кампания за осиновяване на четириноги, която се радва на успех.През миналата година броят на осиновените бездомни кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 2018 г., като броят на регистрираните приюти за безстопанствени кучета е 54. Това показват данните от Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България. При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета в страната са заловени 20 432 броя кучета, от които 5 553 броя са осиновени. Изхвърлянето на кучетата на улицата от недобросъвестни стопани у нас обаче все още остава най-големият проблем.


Въпреки липсата на адекватна и работеща държавна стратегия, Общинския приют в Благоевград поде кампания за осиновяване на бездомни кучета. За първи път жителите на града могат да се запознаят с правилата за осиновяване и в социалните мрежи. Прави добро впечатление, че от Общинския приют улесняват бъдещите собственици на кучета с полезни съвети. Дежурно се качват и снимки на обитателите на приюта. Достъпна е и информацията за кастриране на четириногите.

Животните от приюта в Благоевград идват със паспорт за ваксинация, кастрация и обезпаразитяване, което значително подпомага осиновяването. Добро впечатление прави и, че кучетата и къщичките им са чисти и поддържани.


Все повече благоевградчани пристъпват към благородната кауза да осиновят вместо да купят куче. Експертите припомнят, че осиновяването на куче изисква отговорност и отдаденост. Повечето кучета от приюта в града са добронамерени и единственото, което търсят е дом с грижа и любов.


Повече информация може да намерите на страницата на Общинския приют във Фейсбук или на посочените телефони там. Работното време на приюта е от 8.30 сутринта до 17.30 следобед.
И. Атанасов,

Югозапад Днесbottom of page