top of page

Защо в Благоевград нямаше изнесени ваксинационни пунктове?

Прави ли РЗИ-Благоевград достатъчно да накара хората да се ваксинират при положение, че в града има риск от изхвърляне на ваксини?


През уикенда регионални здравни инспекции в цялата страна организираха изнесени ваксинационни пунктове на открито. В тях срещу ковид се имунизираше всеки, който поиска и с каквато ваксина пожелае. Изнесени пунктове имаше в София, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново. В Габрово пък мобилни екипи поставяха ваксини в отдалечените села на областта. Очевадната липса на такива в Благоевград говори, че местното РЗИ не полага достатъчно усилия, въпреки че на сайта си здравните служители обявиха, че разширявали обхвата на информационна си кампания за имунизиране в областта.


Припомняме, че преди дни д-р Янкулски от от РЗИ-Благоевград коментира пред Нова тв, че съществува риск от изхвърляне на ваксини. След справка с единния информационнен портал виждаме, че Благоевград е на дъното по брой ваксинирани в страната. Средният дневен брой на ваксинациите с първа доза е едва десетина души на ден. В Благоевград битува масово неодобрение срещу ваксините.


Тук възниква въпросът как местното РЗИ стимулира ваксинацията и защо не участва с изнесени ваксинационни пунктове през уикенда по примера на останалите градове у нас? Телефоните на благоевградското РЗИ редовно не се вдигат, а граждани се оплакват от липса на адекватна обратна връзка.

bottom of page