top of page

Заради насилието-полицаите ще носят личните си номера на гърба на униформите си

Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер и на връхните дрехи. Това предвижда промяна в инструкция на МВР, публикувана за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство.


Според новите текстове номерът ще се носи и когато служителите са със специално оборудване – бронежилетка, тактически елек, противоударна жилетка и д.р.

Предлаганата промяна е предизвикана от полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Голяма част от служителите останаха неидентифицирани именно защото личните им номера не се виждаха.

Пред комисията за разследване на полицейско насилие в миналия парламент МВР даде абсурдното обяснение, че номерата не се виждали, защото полицаите носели якета. Председателят на комисията Николай Хаджигенов заяви, че те са поискали данни за две от датите – 10 юли и 2 септември. И в двата дни температурите са били около 30 градуса, но въпреки това според МВР полицаите са били облечени с якета.


На десния джоб


Занапред номерът ще се носи на десния преден джоб на връхното облекло или на друго място от същата страна в случай, че дрехата е без джоб, предвиждат промените. И в момента служителите сазадължени да носят такъв номер по същия начин. Формулировката в инструкцията обаче е такава, че на практика изключва якетата. В нея е записано, че номерът се слага с велкро лепенка на риза, яке или тактически елек.


Източник: Медиапул


bottom of page