top of page

Започват проверки за фалшиви ваксинационни сертификати

От МВР започват масови проверки за фиктивни документи за поставена ваксина. Досега в седем области у нас са постъпили сигнали за фалшиви сертификати, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Образувани са 14 прокурорски преписки. Фалшифицирането на ваксинационни сертификати е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Вижте още


Сигнали за фиктивни документи за ваксини са постъпили от седем области, като най-много са от София. Данните са предимно са месец септември. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от дир.бг. Тя уточни, че са образувани 14 прокурорски преписки. Възложени са и проверки от страна на МВР.

От думите на Милева стана ясно, че държавното обвинение ще бъде безкомпромисно в борбата с фалшивите сертификати.

Снабдяването с фалшиво свидетелство за здравословно състояние, в случая COVID сертификат, е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години и пробация.

Общопрактикуващи лекари споделят, че наличието на документ с невярно съдържание вкарва една група хора в статистиката на ваксинираните, но без това да е истина.

„Включително имам информация за хора, които не се притесняват да споделят, че имат близки, които дори пристигат от чужбина, за да изкарат такъв документ, за да се върнат в техните държави, където това не може да се случи“, каза общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

bottom of page